Koronavírus ide vagy oda, most nagy lökést kaphatnak az agrárberuházások

Koronavírus ide vagy oda, most nagy lökést kaphatnak az agrárberuházások

agrarszektor.hu
A lízingpiac első negyedéves csökkenése ellenére a CIB Lízing kihelyezései több mint 60 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. Előzetes adatok szerint a piac összességében 13 százalékkal gyengült, így a CIB Lízing növekedése jelentősen meghaladja a piaci átlagot. A koronavírus-járvány kapcsán felmerülő új lízingigények kielégítését is szolgálja a CIB Csoport nemrég megnyitott 10 milliárd forintos hitelkerete is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Járműflották, ipari berendezések és mezőgazdasági termelőeszközök adják a CIB Lízing növekedését - írja közleményében a bank. Az év első három hónapjában folyamatosan nőttek a kihelyezések 2019 azonos időszakához képest, januárban ez az arány meghaladta a nyolcvan százalékot. Márciusban, amikor a koronavírus-járvány miatti kormányzati korlátozások a hónap nagy részében már érvényben voltak, és emiatt a személyes ügyintézés is lassabb volt, még mindig közel hatvan százalékkal nagyobb értékben vettek igénybe finanszírozást a CIB Lízing ügyfelei, mint 2019 harmadik hónapjában.

2020 első negyedévében a CIB Lízingnél a mikrovállalatok közel 30, a kis- és közepes vállalkozások pedig közel 90 százalékkal nagyobb összegű finanszírozás segítségével valósították meg beruházásaikat. A nagyvállalatoknál még szembetűnőbb volt a növekedés üteme: az említett időszakban a CIB Lízing több mint tízszer akkora összeget helyezett ki, mint 2019 első negyedévében.

Az intenzív növekedésben továbbra is nagy szerepe van az MNB Növekedési Hitelprogramjának, és a CIB Lízing a koronavírus-járvány miatt bevezetett NHP Hajrá konstrukciótól is azt várja, hogy a vállalkozások folytatni fogják fejlesztéseiket. Az NHP Hajrá nagy lökést adhat az agrárium finanszírozási szükségletének, hiszen ebben a szektorban folyamatos a fejlesztési igény, függetlenül a járványhelyzettől. A mezőgazdasági vállalkozások aktivitása jellemzően szezonális, és a tavaszi időszakban válik esedékessé egy sor olyan fejlesztés, mint a gépek beszerzése vagy az infrastruktúra-beruházások.

Ezeket kiegészíti, hogy tízmilliárd forintos, lízingcélra is igényelhető hitelkeretet nyitott nemrég a CIB Csoport olyan vállalkozásoknak, amelyeknél a koronavírus-járvány, illetve az arra tekintettel bevezetett kormányzati korlátozások okozta bevételkiesés miatt extra likviditási igények merülnek fel, vagy amelyeknél a megnövekedett készletfelvásárlások finanszírozási szükséglettel társulnak a jelenlegi járványhelyzetben. Gazdasági fellendülés időszakában a bank nem tart ilyen hitelkeretet, a jelenlegi járványhelyzetben viszont jelentős kihelyezhető forrással segíti a magyar gazdaság szereplőit. A CIB Csoport külön szabályok szerint bírálja el azokat az igényeket, amelyek közvetlenül a koronavírushoz kapcsolódnak, és célja, hogy segítse meglévő és új ügyfelei üzletmenetét, beruházási és növekedési terveit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?