Trump tíz év alatt 36 milliárd dollárt spórolna a gazdákon

Trump tíz év alatt 36 milliárd dollárt spórolna a gazdákon

agrarszektor.hu
Nehéz elhinni, hogy az amerikai elnökválasztás előtt benyújtott, a vidéket ennyire hátrányosan érintő költségvetési javaslat nyerő ötlet lehet, de Trump a felmérések szerint nyeregben érzi magát. Az adófizetőkre mutogatva most elmagyarázza a farmereknek, miért jobb, ha kevesebb támogatásból élnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hosszú távú költségvetési javaslat kiemeli, hogy a Trump-kormányzat eddig nagylelkűen segítette a gazdákat a piaci zavarok elviselésében (amit saját maga okozott). Az amerikai farmereket különösen sújtotta a Kínával folytatott vámháború, de ezen a téren legalább 28 milliárd dolláros extra támogatással és új kereskedelmi megállapodásokkal javítani tudott Trump.

Donald Trump (Forrás: MTI/AP/Patrick Semansky)

A költségvetési javaslat kiemeli, hogy 5,7 milliárd dollárt fizettek ki természeti károkra is. Ne feledjük, 2019 olyan hóviharral és áradásokkal járt az USA-ban, ami megfosztotta az országot a potenciális szójatermés ötödétől. A klímaváltozás azonban nem létezik az elnök fogalmai szerint, talán ez lehet az oka annak - azon túl, hogy az agrárbüdzsét nagyon leterheli -, hogy éppen a növénybiztosítások téren tervezi a legnagyobb megszorításokat.

Az Egyesült Államok jelenleg a farmerek termésbiztosítási díjainak kb. 62% -át állja (hasonlóan ahhoz, ahogy nálunk is történik). Az új költségvetési törvény szerint viszont már csak a biztosítási díj 48%-ához járulna hozzá az állam. A díjtámogatások csökkentése a becslések szerint 2030-ig 36 milliárd dollárt takarítana meg a költségvetésnek.

"Megmagyarázhatatlan, hogy miért éppen ezt a fontos kockázatkezelési eszközt éri most az elvonás" - panaszkodott a terv miatt többek között az Amerikai Növénybiztosítók Szövetsége, emeli ki a farms.com.

A javasolt csökkentés miatt a növénybiztosítások megfizethetetlenné válnak a gazdálkodók számára, ami súlyosan aláássa a termelés biztonságát."

Az amerikai kormányzat most foglalkozik azzal a problémával is, hogy az állami kárenyhítés és a növénybiztosítók által kifizett kártérítés együttes igénybevétele ne ereményezzen több bevételt a gazdának, mint amekkora maga a kár volt.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény gyakorlati szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A költségvetési javaslatban egy támogatási plafont is meghúztak: az 500.000 dollár (155 millió forint) bruttó jövedelemnél többel rendelkező gazdaságok számára teljesen be kell szüntetni a költségvetési támogatásokat. "Nehéz megindokolni az adófizetőknek, hogy miért kellene a kormánynak segítséget nyújtania a fél millió dollárnál többet kereső nagygazdaságok számára" - áll az amerikai költségvetés indoklásában. "Ez aláásná a mezőgazdasági programok hitelességét és célját." 

Ez az érvelés Európában már régóta ismerős, ezen az alapon szűkül minden új uniós költségvetési ciklusban a mezőgazdaságra fordítható összeg. EU-s csatlakozásunkkor a Közös Agrárpolitika (KAP) még a büdzsé 44 százalékát tette ki, a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusban viszont már a 30 százalékát sem éri el. Indok: a társadalom közpénzért közszolgáltatást vár el, a jövedelemtámogatás nem elfogadható a számára. Ugyanakkor az EU egyre nagyobb hangsúlyt fektet a klímaváltozás pénzügyi kezelésére, beleértve a technológia alkalmazkodás támogatását is.

Az amerikai agrárköltségvetés egyik pontja azonban feltűnően nagy ugrást tartalmaz: agrárkutatásra 2021-ben 600 millió dollárt fordítanak, ami 175 millió dollárral több a 2020-ra előírt szintnél. Prioritásként a mesterséges intelligenciával kapcsolatos mezőgazdasági kutatásokat jelölték meg. Továbbá 1,3 milliárd dollárt fordítanak olyan programokra, amelyek a kórokozókkal és kártevőkkel szembeni védekezést szolgálják.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06