Bizonytalan uniós környezetben is van biztonságos finanszírozás - Így látja az AVGHA vezére

Agrárszektor
Láttuk a mostani uniós költségvetési ciklus indulásakor, hogy évekig is eltarthat, mire kialakul az agrártámogatások lehívásának a stabil feltételrendszere. Amikor még a területalapú támogatásokban is új elemekhez kell igazodniuk a termelőknek, a korábban bejáratott rendszerek bizonytalanná válnak. A bankok számára is nagyon rizikós ez az időszak. Ugyan még van két évünk, hogy erre felkészüljünk, de a Vidékfejlesztési Program (VP) forrásai már most kimerülőben vannak - vázolta Hercegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója az agrárszektor.hu-nak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hercegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója az agrárszektor.hu-nak adott interjúban elmondta, hogy a költségvetési ciklus végén járunk, amikor a pályázatok megvalósítása zajlik, és még mesze van az az időszak, amikor a következő ciklus forrásai felhasználhatóak lesznek. Közben folyamatos a versenyfutás a technológiában, zajlik a generációváltás, a gazdaságok átadása, ami jellemzően további modernizálással jár. A munkaerőhiányról sem szabad elfeledkezni, ennek szintén hatása van a gépesítési igényre, mondta az AVHGA ügyvezető igazgatója.

Hercegh András (Fotó: Kaiser Ákos)

Ezért az Agrárminisztérium elindította a mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti vállalkozások beruházási hiteleihez kapcsolódó új kamattámogatási programját. 100 milliárd forintnyi hitel kihelyezésére nyílik így lehetőség a szektorban. Mindez lehetetlen lenne az AVHGA készfizető kezessége nélkül. A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb 2 százalékpont évente. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogram FIX hitelkonstrukció maximális keretszintjét alapul véve a ténylegesen fizetett kamat mindössze 0,5 százalék/év. Mindez kulcsfontosságú lehet abban az átmeneti időszakban, amikor az agrárvállalkozó az előző ciklusból már nem, a következőből pedig még nem juthat vissza nem térítendő támogatáshoz a fejlesztéseire.

Hercegh András elmondta, hogy az alapítvány kezességállománya évről évre dinamikusan növekszik. Mintegy 20 ezer ügyfelük van, a garantált fennálló hitelállomány pedig év végére eléri a 350 milliárd forintot. Ennek mintegy negyede kapcsolódik beruházásokhoz, 75 százaléka pedig a gazdálkodók likviditását biztosítja. Utóbbi hitelek mögött gyakran semmiféle tárgyi fedezet nem áll, csak egy magánszemély készfizető kezessége.

A Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódóan mintegy 3000 ügyfél mögött állunk, a beruházások üteme nagyjából a tavalyi évhez hasonló, élénk tempóban zajlanak a fejlesztések. Úgy vélem, a 2020-as év is még a VP projektjeinek megvalósításáról fog szólni

 - mondta Hercegh András.

Forrás: AVHGA

Az agrárszektorban tevékenykedő vállalkozások forrásigénye nagyobb, mint a más gazdasági ágazatokban működőké. Az agrárvállalkozások elindítása és működtetése nagyon tőkeigényes, ugyanakkor a mezőgazdaság fedezethiányos ágazat is. A rendszeresen és éveken át azonos feltételekkel érkező uniós kifizetések - mint amilyen a területalapú támogatás - sokat javítanak a szektor pénzügyi helyzetén, és persze sokat jelent az AVHGA kezességvállalása is, amely segít a gazdálkodók finanszírozási igényeinek biztosításában. Az alapítvány kezessége mögött 85 százalékos állami viszontgarancia áll. Ez a piacinál olcsóbb díjakat tesz lehetővé, ami viszont állami támogatásnak minősül az uniós szabályok szerint.

Az AVHGA három évvel ezelőtt az Európai Beruházási Alappal (EIF) a COSME program keretében együttműködési megállapodást írt alá a magyarországi kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelfelvételének ösztönzése érdekében. Az alapítvány jelentős eredményeket ért el a program keretében, és ennek köszönhetően az EIF újabb 3 évre, 2022-ig meghosszabbította a szerződést, miközben a lehívható viszontgarancia keretét a háromszorosára emelte, így további, körülbelül 75 milliárd forintnyi hitel válik hozzáférhetővé fejlesztésekre és más hitelcélokra. Az AVHGA a COSME révén ráadásul úgy tud kedvezményes garanciát nyújtani, hogy az nem minősül állami támogatásnak, magyarázta  el Herczegh András, aki fontosnak tartotta megemlíteni, hogy nemcsak a versenyképesség javítását kezeli kiemelt figyelemmel az alapítvány, hanem az egyre intenzívebben folyó generációváltást is.

Fotó: Kaiser Ákos

Banki szempontból a mezőgazdasági termelés kevésbé kockázatos terep, mint mondjuk az élelmiszeripari, de egygazdaság átvétele vagy indítása itt is sok rizikót rejt, és évekbe telik, mire kiderül, hogy az adós valóban képes-e megvalósítani az álmait. Az uniós átlaghoz hasonlóan Magyarországon mindössze 13 százalék a 40 év alatti gazdálkodók aránya. Ők nagyobb kockázatot jelentenek a finanszírozók számára, pedig a finanszírozási igényeik jelentősebbek.

Az AVHGA kezességét a kezdő, azaz lezárt évvel még nem rendelkező vállalkozások is igényelhetik. Ekkor az üzleti terv adatait vesszük figyelembe a minősítés során

- hangsúlyozta Hercegh András. Az alapítványnak 10 ezer egyéni gazdálkodó ügyfele van, ezek 29 százaléka fiatal gazda, ami a generációváltás szempontjából nagyon jó arány. A VP fiatal gazda pályázatának nyertesei közül már most minden negyedikkel kapcsolatban áll az AVHGA, emellett azok a fiatalok is számíthatnak a kezességére, akik nem részesülnek a VP forrásaiból.

Az ügyvezető igazgató elmondta, hogy az alapítvány felkészült azokra a rendszerkockázatokra, amelyek a kifutó pénzügyi ciklussal járnak, és már ki vannak feszítve a védőhálók. Az ágazatot finanszírozó bankok valamennyien az AVHGA kiváló partnerei, akikkel újabb és újabb termékeket dolgoznak ki. "Az agrárügyfelek alapvetően jó adósok. Kötelességünk biztosítani a folyamatos finanszírozásukat, fejlesztéseiket akkor is, amikor az uniós források mértéke és a hozzáférés feltételrendszere bizonytalan."

A cikk nyomtatott formában az Agrárszektor "Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványában jelent meg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14