Ez a felmérés sok mindent megmagyaráz: a gazdáknak nem a versenyképesség a legfontosabb

agrarszektor.hu
Egy új felmérés szerint az angol farmerek felismerték a környezet értékeinek védelmét és már fontosabbnak tartják, hogy fenntartható gazdaságot vezessenek, semmint hogy mindenáron kizsigereljék a földet. Kezd hódítani a hosszútávú gondolkodás és az ökológiai szemlélet. A felmérést 500 angol gazdálkodó bevonásával végezték el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egy friss brit felmérés szerint az angol gazdálkodók fontosabbnak tartják a környezet védelmét és az állatok jóllétét, mint a termelékenységet. A pár napja publikált kutatás azt mutatta ki, hogy a gazdák 80 százaléka szerint a környezet és a természet épsége fontos a mezőgazdaságban, valamint a gazdálkodók 56,2 százaléka szerint a környezetszennyezés megelőzését a kormányzatnak aktívan támogatnia kell. Fontosnak gondolja a gazdák 50,4 százaléka az állatok jóllétét, a 41 százléka a természetes élőhelyek helyreállítását, 38,2 százalékuk pedig a biodiverzitás megőrzését. Ezek mind fontosabbak voltak a felmérésben, mint az élelmiszertermelés, vagy a versenyképesség, amely a gazdák 38 százalékának volt csak fontos - írta a South West Farmer brit agrárlap. A fontossági sorrendben a termőföld megőrzése és a termés 37,2 százaléknak volt fontos, míg a fák, a növények és a méhek egészségének megőrzése 35 százaléknak.

Fontos megállapítások voltak a kutatásban

  • A gazdálkodók fele egyetért azzal az alapelvvel, hogy közpénzt csak közcélokra adjon az állam és ne magánvállalkozásoknak. (Egyharmaduk semleges, egyharmaduk nem ért ezzel egyet.) A fiatalabb gazdálkodók értenek ezzel egyet leginkább.
  • A gazdálkodók 40 százaléka érzi komoly problémának az időjárás kiszámíthatatlanságát, amit a klímaváltozás okoz.
  • Annak ellenére, hogy fontosnak tartják a környezet védelmét, a gazdálkodók harmada semmit nem tesz annak érdekében, hogy legalább a saját gazdaságában megoldjon bizonyos felmerülő problémákat. 44 százalékuk foglalkozik bizonyos problémákkal; minden ötödik pedig több, mitn három problémával foglalkozik.
  • Gondot jelent sokaknak a bizonytalanság és a tőkehiány is, amit főleg a Brexit lehetősége okoz.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?