Megvonták a bizalmat a Bayer vezetőségétől

agrarszektor.hu
Glifozátos perek, listázás, befolyásolás - hogy csak néhány kulcsszót említsünk az utóbbi időben botrányt kavart hírekből, amelyek a Monsanto korábbi tevékenységére vonatkoznak. Nehéz elhinni, hogy a Bayer ennyire gyanútlanul vásárolta fel riválisát, de tételezzük fel, hogy egyszerűen csak rossz tanácsokat kapott. Bárhogy történt, hibázott, amit a részvényesek - a történelemben először - számon is kértek a vezetőségen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Történelmet írt 3600 Bayer-részvényes: először fordult elő egy tőzsdén jegyzett konszern életében, hogy a regnáló elnökségtől az értékpapírtulajdonosok megvonják a bizalmat.

Csak a részvényesek 45 százaléka szavazott a Bayer vezetője, Werner Baumann és csapata mellett.

Az eset rendkívüli, egyelőre nincs hír arról, hogy most mi a következő lépés. A bizalmatlansági szavazással a részvényesek egyelőre kiadták a mérgüket, amit a vállalat tőzsdei értékének zuhanása váltott ki belőlük.A Bayer a Monsanto átvétele óta - azaz  kevesebb mint egy év leforgása alatt.- korábbi értékének 40 százalékát veszítette el - írja a handelsblatt.com.

A Monsantóról azóta is sorra derülnek ki a kényemetlen részletek. Egy dolog a glifozát feltételezett rákkeltő hatása, és másik, hogy a konszern milyen gondosan vezetett listákat a számára kedvező és kedvezőtlen véleményt formáló újságírókról, politikusokról és környezetvédőkről.

Legalább hét olyan ország van, ahol a listázás a napi gyakorlat része lehetett: Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia, Lengyelország, Spanyolország és Nagy-Britannia.

A francia ügyézsség éppen egy ilyen ügyben nyomoz. A hírek szerint 200 Monsanto-kritikus személyről találtak listát, akiket az amerikai cég megpróbált befolyásolni is. Elsősorban újságírók és hivatalnokok szerepelnek az adattárban. A Bayer most azt ígéri, hogy a megfigyelt személyekkel felveszi a kapcsolatot, és tájékoztatja őket arról, hogy milyen jellegű személyes adatokat tároltak róluk az amerikai konszernnél.

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan hány lista készült, és hány embert érint a dolog. A vizsgálatot az amerikai Sidley Austin jogászaira bízta a Bayer. A jogászcsapatot korábban már több ügyben is foglalkoztatta a német vezetés, jelemzően szabadalmi és cégfelvásárlási kérdésekben fogadta meg a tanácsait. (Reméljük, a Monsanto ügyében nem ők vezették a Bayer kezét.) A Fleishman Hillard reklámügynökséggel azonban nem kívánnak többé együtt dolgozni, mivel a Monsanto őket bízta meg a listák létesítésével.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02