Drasztikus lépés: végleg betiltják ezeket a gyomirtókat

agrarszektor.hu
Németország 2023 év végétől betiltja a glifozátot, a 2020-2023 közötti időszakban pedig szisztematikusan csökkenteni fogja a glifozáttartalmú gyomirtószerek használatát, jelentette be a német környezetvédelmi minisztérium. A glifozátot az Európai Unióban 2022 decemberéig lehet használni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A német döntés előzménye, hogy az osztrák parlament alsóháza júliusban elfogadott egy törvényt, amely megtiltotta a glifozát használatát az országban, valamint az, hogy augusztusban húsz francia polgármester tiltotta meg az általa irányított önkormányzatnak a szer használatát - írja a Reuters. Az osztrák döntésről mi is írtunk korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bayer tiltakozik a német kormány döntése ellen, mondván, az ilyen tiltás figyelmen kívül hagyja a szakértő hatóságok döntését, amelyek már több, mint negyven éve biztonságosnak ítélték a glifozát használatát. A glifozátot eredetileg a Monsanto fejlesztette ki, amely céget a Bayer tavaly vásárolta fel. A glifozát szabadalmi oltalmi ideje már lejárt, így több cég is forgalmaz glifozáttartalmú vegyületeket, mint például az amerikai Dow Agrosciences vagy a német BASF.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Egészségügyi Világszervezet 2015-ben megállapította, hogy a glifozát valószínűsíthetően rákkeltő hatású. A Bayer tagadja ezeket a feltételezéseket, noha jelenleg is perben áll sokakkal, akik azt állítják, hogy a glifozáttartalmú gyomirtók használata non-Hodgkin limfóma kialakulásához vezetett. Közben a Bayer már próbál elhatárolódni a glifozáttól, és peren kívüli egyezségekkel szabadulna meg az ellene indított kártérítési perektől.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?