Győrffy Balázs: Már közel a megoldás a családi gazdaság jogi személlyé alakítására

agrarszektor.hu
Tavaly hirdette meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai programcsomagját az erősebb agrár- és élelmiszer-gazdaságért, valamint a jólétében gyarapodó vidékért. A programcsomag 9 pontból áll, ezek mindegyikében történtek előrelépések - hangzott el a Portfolio Nyugat-magyarországi Agrárfórumán, Pápán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Olyan programcsomagot tettünk le az asztalra, amelynek ha minden pontját meg tudnánk valósítani, akkor 18-20 millió ember táplálékát tudnánk előállítani ebben az ágazatban. Messze vagyunk még a kitűzött céltól, de már jelentkeznek a programcsomag első pozitív eredményei" - számolt be Győrffy Balázs kamarai elnök a pápai konferencián.

Lássuk sorjában ezeket a pontokat és eredményeket!

Győrffy Balázs

1. Modernizáció: A technológiai forradalom óriási tempóban zajlik nemcsak a termelésben, hanem a feldolgozásban is. A fejlesztésekhez természetesen forrásokra van szükség, ezek mértéke nagyban függ az új Közös Agrárpolitika pénzügyi kereteitől.

Másrészt sokat lehet tenni érte az oktatás, a kutatásfejlesztés, az ismeretterjesztés révén is. A kamara egy olyan innovációs pályázatot hirdetett a fiataloknak, amelyen bemutathatták ötleteiket. A Gazdálkodj okosan pályázatra 50 csapat jelentkezett, és 13 került a döntőbe. Ezen fiatalok javát azóta a reálgazdasági szereplők mostanra fel is szívták - jelezte az ipar erőteljes érdeklődését a lelkes fiatal munkaerő iránt Győrffy Balázs. Ezen felül tanulmányutak, bemutató programok és fórumok szervezése is zajlott az elmúlt évben, amelyekből a résztvevők profitáltak.

Az elnök kiemelte: idén Mezőfalván nemcsak gépshow-ban lesz részük az érdeklődőknek, hanem első alkalommal agrár-erdészeti rendszerekre is tartanak bemutatót. Fontos továbbá, hogy megvalósuljon a Digitális Agrárstratégia, és elkészüljön a  biomassza-hasznosításra vonatkozó komplex elképzelés is.

2. Termőföld: Stabil és egészséges birtokszerkezet kialakítása a cél, ennek érdekében változott a földforgalmi törvény is abban az irányban, hogy a helyben lakó gazdák (agrárkamara területi szerve) nagyobb mértékben beleszólhassanak a földforgalomba. Még fontosabb azonban, hogy átláthatóbbá váljanak a mezőgazdaság cégjogi működési formái, ezzel összefüggésben az adózáshoz is hozzá kell nyúlni. Győrffy rámutatott: a családi gazdaság nem jogi személy, így sem hitelekhez, sem olyan támogatásokhoz nem fog hozzáférni, amelyeket visszafizetési kötelezettség terhel. Márpedig a következő pénzügyi ciklusban több lesz az ilyen pályázat.

"Közel vagyunk a megoldáshoz. Lesz olyan jogi személyiségi forma, amelyik korlátozott felelősségel jár a tagjai számára, és választhat kedvezményes adózási formát" - emelte ki az elnök. Az adózással kapcsolatban kitért arra, hogy az áfa-csökkentés is meghozta a várt eredményeket. A fehéredés a sertéságazatban volt a legnagyobb, itt egymillió sertés került elő az alacsonyabb áfa-kulcs hatására. Érdemes lenne a forgalmi adót a zöldség-gyümölcs ágazatban is mérsékelni, mivel itt is 30 százalékosra becsülhető a feketegazdaság aránya - tette hozzá.


3. Támogatáspolitika: Erre van a legkisebb hatásunk, legalábbis ami az elosztható források nagyságrendjét illeti. Érdemes azonban okosan megválasztani az elosztás módját, ami a kormányzat felelőssége lesz.

4. Termés- és jövedelembiztonság: 100 ezer hektárnál is kevesebb az öntözött terület nagysága az országban, holott ez lényegesen javítaná a termelés biztonságát. A kormányzat több fronton is igyekszik ezen módosítani. A vízügyi engedélyek érvényességét 20 évre módosítták, és elindult a jégkármérséklő rendszer, ami tavaly kiválóan vizsgázott: egy extrém viharos évjáratban sikerült a jégkárt 70 százaklékkal csökkenteni. Mostantól évente 17 milliárd forintot fordít a kormányzat az öntözési infrastruktúra bővítésére, ez 10 év múlva remélhetőleg 3-4-szeresére növelheti az öntözött terület nagyságát. Fontos lenne továbbá az állattartók számára is kidolgozni egy, a növénytermelés kárenyhítési rendszeréhez hasonló  jövedelem-stabilizációs alapot - fogalmazott Győrffy.

5. Együttműködés: Ezen a téren a szerződéses és integrációs kapcsolatok fejlesztését szorgalmazza a kamara.

7. Élelmiszerlánc fejlesztése: Cél, hogy a hazai termékeket itthon dolgozzuk fel. A pénzügyi forrásokon túl üzemlátogatásokkal, innovációs kutatásokkal, technológiai szakemberek képzésével lehetne sokat tenni a cél érdekében. Ezen felül a fogyasztói tudatosság növelése is fontos. Például az osztrákok 80 százalékban hazai sertéshúst esznek, a külföldi hús a hazaival nem is kerülhet egy pultba - említette az elnök.

A programcsomag foglalkozik még az intézményrendszer hatékonyabb működésével is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?