Megnövelik az ÖKO pályázat forráskeretét: mindenki nyerhet, aki pályázott!

Agrárszektor
A Figyelő által rendezett konferencián Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy megháromszorozzák az ökológiai gazdálkodást támogató pályázat keretösszegét, így az 36 milliárdra emelkedik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki elfogadható pályázatot nyújtott be, az nyerni fog. Már csak az a kérdés, hogy sikerül-e ez alkalommal közelebb vinni a termelőket a tényleges biogazdálkodáshoz, vagy megint csak a támogatásra hajtott a többség?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ökológiai gazdálkodásra legutóbb tavaly év végén, decemberben lehetett pályázni, akkor még a pályázók úgy tudták, 12 milliárdos keretösszegre. A várható nyertesek számát 900-ra becsülte a kiíró. A megemelt keretösszeg tehát mintegy 2700 új támogatottat jelent az agráriumban, akik egy ötéves program keretében vállalják, hogy átállnak ökológiai gazdálkodásra.

Vagyis szinte megduplázhatjuk a jelenleg jegyzett az ökogazdaságok számát, és talán a közelébe juthatunk a kormányzat által megálmodott 300 ezer hektáros ökoterületnagyságnak is.

Eddig ugyanis mintegy 170 ezer hektárnyi területet fedünk le ökológiai gazdálkodással, melyből valójában csak mintegy 50 ezer hektáron folyik tényleges árutermelés - a többi gyep.

Bio minősítésű búzát, kukoricát, olajos növényt és zöldséget csak hozzávetőleg 40 ezer hektáron termelünk.

A tavalyi pályázatban már szigorított a kiíró a gyep előíráson, hogy ezt a gyanúsan népszerű - tehát könnyű pénzzel kecsegtető - "ökológiai tevékenységet" kissé visszaszorítsa: már csak a legeltetett füves területeket támogatja, ha azokon megvan a legalább 0,3 állategység/hektár. A földbirtokpolitika is kitüntetett szerepet szán az ökogazdálkodásnak. Egy biogazda ugyanis földvásárlás esetén előnyt élvez a helyben lakó földhasználóval szemben, haszonbérlet esetén pedig a volt haszonbérlővel azonos ranghelyen áll a bérletre jogosultak sorrendjében. Őt mindkét esetben csak az állattartók előzik meg, ami egy legeltetéses biogazda esetében dupla előnyt jelent. Az elmúlt évek hibáiból okulva itt is történt egy kis helyreigazítás: az, aki csak földszerzés céljából "vállalta be" az ökogazdálkodást, számonkérhető lett.

Ha kiderül, hogy csalt, a föld szerzéskori aranykorona-értékének húszezerszeresével büntetik meg.
EZ IS ÉRDEKELHET

Van még egy probléma, amit előbb-utóbb orvosolni kell: az ökológiai gazdálkodás pillanatnyilag döntően koncvencionális vetőmagra épül, szinte csak azok vásárolják meg a 25-30 százalékkal drágább bio szaporítóanyagot, akiktől a külföldi vevő ezt feletétlenül megköveteli. Erről a problémáról pedig itt írtunk:

EZ IS ÉRDEKELHET

Biogazdálkodásra pályázni nagyobb elkötelezettséget kellene hogy jelentsen, mint amivel egy szokványos pályázat megcélozása jár. Tudjuk persze, hogy a támogatás mennyire "irányítja" a gazdák godolkodását, és hogy sokak számára ez a kiírás sem volt több, mint egy öt éven át futó, támogatás-maximalizáló program. Bio módon gazdálkodni valóban sok költséggel jár, amit kompenzálni érdemes, de aki most is csak legeltetni fog, majd öt év múlva felhagy vele, az nem sokat tesz hozzá a biogazdasághoz. Pedig igényes árutermeléssel - és amennyire csak lehet, feldolgozással - ez a szegmens kifejezetten nyereséges. Vannak rá jó hazai példák mind a lisztgyártásban, mind a tejtermelésben. Érdeklődve várjuk, hogy ebben a pályázati körben vajon hányan ismerték fel az ökológiai termelés lényegét?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?