Szőlő aranyszínű sárgasága: már egy kicsit nagyobb területen

agrarszektor.hu
A Nébih vizsgálatai alapján egy kicsivel nőtt csak a szőlő aranyszínű sárgaságával érintett terület. Az új eseteket a korábbi pufferzónán belül detektálták. A betegség nem gyógyítható, megelőzését viszont támogatják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazmás betegség 2013-ben jelent meg először Magyarországon, Zala megyében. A fertőzés következtében a szőlőtőkék terméshozama 20-50 százalékkal csökkenhet, a beteg növények száma évente megtízszereződhet. A betegséget csak meglőzni lehet, méghozzá fő vektora, az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) irtásával. Ehhez a termelők állami támogatást is kapnak, melynek mértéke a növényvédőszer vételárának 75 százaléka, illetve a gépi bérmunka-szolgáltatás ellenértékének 75 százaléka, de szőlőültetvény-hektáronként legfeljebb 12 000 forint.

A Nébih szakmai irányításával idén is folyamatos felderítést végeznek az aranyszínű sárgaság (Flavescence dorée) jelenlétének felmérésére. A betegség szőlőből történő laboratóriumi kimutatására a késő nyári-őszi időszak a legmegfelelőbb, mert ilyenkor a legnagyobb a kórokozó koncentrációja a levelekben. Az idei vizsgálatok eredményeként a Nébih referencia-laboratóriuma Zala megyei és a Pécsi borvidékről begyűjtött levélmintákból mutatott ki fertőzést. Az újabb beteg tőkék a korábbi években azonosított fertőzött területek pufferzónájában találhatók.

Az illetékes megyei kormányhivatalok a betegség felszámolására hatósági intézkedéseket rendelnek el, ideértve a növény-egészségügyi zárlat elrendelését a fertőzött tőkéktől számított 1 km-es körben, továbbá az összesen 4 km sugarú, fertőzés miatt körülhatárolt terület meghatározását.

A Nébih számít a szőlőtermesztők tudatos és aktív közreműködésére a tünetek megjelenésének folyamatos figyelésében, hatósági bejelentésében, a kabócák elleni növényvédő szeres védekezésben és az elhanyagolt ültetvények felszámolásában.

(Forrás: Nébih)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?