Itt a hivatalos adat - Megtorpanás az agrárbizniszben

agrarszektor.hu
Összesen 2,1 százalékkal csökkent az idén a hazai mezőgazdaság kibocsátásának értéke. Ezzel megtört az évek óta tartó növekedési trend. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a növénytermelés és az állattenyésztés teljesítménye is csökkent.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági ágazat - szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt - kibocsátásának értéke folyó alapáron 2,1 százalékkal csökkent 2017-ben - jelentette első becslése alapján a KSH. A kibocsátás volumene 6,1 százalékkal mérséklődött, miközben az árak 4,3 százalékkal emelkedtek. A növénytermelésben 8,6 százalékos, az állattenyésztésben 3,2 százalékos volumen-visszaesés következett be, de az agrárágazat a KSH szerint összességében átlagos évet zárt.

Az előző évben kiváló eredményt hozó növénytermesztésen belül szinte minden jelentős terméknél csökkenés figyelhető meg - húzza alá a KSH a 8,6 százalékos volumencsökkenés kapcsán. A gabonafélék kibocsátása összességében 16 százalékkal lett kisebb. A kukorica és az árpa kibocsátása jelentősen, a búzáé kisebb mértékben esett vissza. A napraforgó volumene nem változott, a repcéé és a szójáé csökkent, így az ipari növények kibocsátása összességében 3,8 százalékkal maradt el az előző évitől. A takarmánynövények kibocsátása gyakorlatilag nem változott, a kertészeti termékeké, a gyümölcsféléké és a burgonyáé kismértékben csökkent.

Az élő állatok kibocsátása 4,2, az állati termékeké 0,6%-kal volt kevesebb, így alakult ki a 3,2 százalékos csökkenés az állattenyésztés teljes termelési volumenében. A baromfi és a sertés kibocsátása csökkent, a szarvasmarháé enyhén nőtt. Az állati termékek közül a tej és a tojás kibocsátása lényegében változatlan maradt.

A folyó termelőfelhasználás volumene gyakorlatilag változatlan volt, az árindex minimálisan csökkent. Az első adatok alapján a ráfordítások közül jelentősen nőtt a műtrágyák és talajjavítószerek volumene, azonban az energia és kenőanyagoké, valamint a takarmányé kissé csökkent.

A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 15, folyó áron pedig 4,5%-kal csökkent. A mezőgazdaság munkaerő-felhasználása 1,9%-kal mérséklődött.

A termelési tényezők jövedelme 3,9, a vállalkozói jövedelem több mint 11%-kal csökkent. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme ("A" mutató) 4,7%-kal mérséklődött.

Az agrárszektor.hu ebben a cikkben elemezte a mezőgazdaság idei teljesítményét. A kibocsátás idei csökkenésével évek óta tartó növekedési trend tört meg. A növénytermelésben főként a nyári hőség és aszály, az állattenyésztésben a madárinfluenza okozott súlyos gondokat és károkat 2017-ben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?