Felgyorsítják az agrártámogatási előlegfizetéseket

agrarszektor.hu
Felgyorsítják az agrár- és vidékfejlesztési uniós támogatások előlegeinek kifizetését az illetékes állami szervezetek. A közelmúltban munkacsoport is alakult a zökkenőmentesebb ügyintézés érdekében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Munkacsoport jött létre a Földművelésügyi Minisztérium (FM), a Magyar Államkincstár, a Miniszterelnökség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) részvételével annak érdekében, hogy a gazdák tevékenysége egyszerűbb legyen - jelentették be a mai tájékoztatón. A július óta működő testület létrehozását a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) kezdeményezte.

A munkacsoport létrejöttével az esetleges gondokat, felvetéseket még gyorsabban meg lehet oldani, az agrárium számára fontos folyamatokat pedig még zökkenőmentesebbé lehet tenni

- jegyezte meg Jakab István a Magosz elnöke.

A munkacsoport léterhozásával felgyorsulhat az uniós támogatási előlegek kifizetése - hangzott el a tájékoztatón. Magyarország a korábbi évekhez hasonlóan kérte az Európai Bizottságot, tegye lehetővé az agráriumban az előlegfizetést a korábbinál magasabb mértékben. Erre Magyarországnak az idén is volt jogalapja, mert a hazai gazdákat az idén is sújtotta a fagy, az aszály és a jégeső is.

Így 2017-ben az Európai Bizottság a kifizethető támogatási előleget az Emga (Európai Mezőgazdasági Garanciaalap) esetében maximum 70, míg az Emvánál (Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap) maximum 85 százalékban állapította meg.

A támogatások kifizetésénél a szeptember 30-i euró-árfolyamot veszik figyelembe, ami 310,67 forint, és ez mintegy 70 ezer forintos területalapú támogatást tesz lehetővé hektáronként - mondta Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára. A közvetlen támogatásoknál a kifizetési előleg az idén várhatóan 208 milliárd forint lesz, szemben a 2015-ös 122 milliárd és a 2016-os 194 milliárd forinttal.

A Magyar Államkincstár a végleges kifizető ügynökségi akkreditációt várhatóan még októberben megkapja - mondta Detre Miklós, a Magyar Államkincstár igazgatója. Az előlegfizetés pedig a korábbi évekhez hasonlóan október 16-án kezdődik meg.

A Vidékfejlesztési Programhoz is köthetők előleg-kifizetések, így például az agrár-környezetgazdálkodási és az ökogazdálkodási programoknál (Natúra 2000-es területeknél), amelyek normatív típusú támogatásoknak minősülnek - közölte Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. Vannak beruházási típusú vidékfejlesztési támogatások is, amelyeknél az előlegfizetés lehetséges. Ilyen például a trágyatárolók építése, vagy a településképet meghatározó épületek felújítása.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?