Vidékfejlesztés: 1300 milliárdnyi pályázat, 150 milliárdos kifizetés

agrarszektor.hu
A teljes forráskeretet meghirdette a Miniszterelnökség az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programban (VP). A 68 felhívásból mostanáig 35-öt zártak le. Máig 150 milliárd forintot fizettek ki a programban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Összesen 35 pályázatot zártak le a VP-ben a program 68 felhívása közül, így 33 pályázat még nyitott, amelyek keretösszege 345 milliárd forintot tesz ki - közölte Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára az MTI szerint a parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén. A tárca a program 1300 milliárd forintos teljes keretét meghirdette, a lezárt pályázatok forrásigénye pedig 969 milliárd forint, és ez a teljes VP kétharmadát teszi ki. Az irányító hatóság a  VP-ben - a determinációkkal együtt - mostanáig mintegy 774 milliárd forintra, több mint 60 százalékra vállalt kötelezettséget. A kifizetések meghaladták a 150 milliárd forintot, és az összeg jelentősen emelkedhet, ha a projektek értékelése befejeződik - jegyezte meg az államtitkár.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Várhatóan október 15-től lesz érvényes a kifizető ügynökségi feladatokat januártól átvevő Magyar Államkincstár végleges uniós akkreditációja - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára. A tárca a nyáron az élelmiszeripari pályázatoknál több mint 90 milliárdos összeg sorsáról határozott, és az államtitkár szerint a további döntésekkel 180-200 milliárd forintos élelmiszeripari beruházás valósulhat majd meg a következő két évben. A települési önkormányzatok számára mintegy 25 milliárd forintot ítéltek oda, amelyből 800 település kapott támogatást. A kertészeti pályázatoknál több mint 25 milliárd forintról határoztak, amelyet például hűtő-, gomba- és fóliaházakra, illetve ültetvénytelepítésekre lehet igénybe venni. Idén még várható a szarvasmarhatartást, a baromfitenyésztést, illetve a juh- és kecsketartást támogató pályázatokról szóló döntés is, illetve értékelik a fiatal gazdák támogatási kérelmeit és az úgynevezett kisdiverzifikációs támogatásra beadott kérelmeket is.

Vitályos Eszter tájékoztatása szerint a vidékfejlesztési források több mint 50 százalékát beruházásra különítették el. Ez 665 milliárd forint, amelyből a kötelezettségvállalás most 214 milliárd forintot tesz ki. A normatív támogatások - amelyek terület- vagy állatlétszám alapúak - a teljes VP-keret 44 százalékát teszik ki. Ebből 317 milliárd forint ötéves, míg 57 milliárd forint több mint ötéves kötelezettségvállalású. A normatív támogatások 85 százalékára már kötelezettséget vállaltak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?