Félnek a gazdák az időjárástól

agrarszektor.hu
Akár a 9 milliárd forintot is elérheti 2017-ben a támogatott mezőgazdasági biztosításokból származó díjbevétel, ami arra utal, hogy idén is tovább nőtt az agrárbiztosítási piac. A tavalyi 65 százalék után, idén csak 50 százalékos visszatérítést kapnak azok a gazdák, akik a három biztosítási típus közül a legkomplexebbet választják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) összesítése szerint már 10,7 milliárd forintot költöttek a gazdák mezőgazdasági biztosításra, ebből 8,7 milliárdot olyan konstrukcióra, amely díjtámogatást is élvez. Ez az összeg az év végéig szinte biztosan 9 milliárd forint fölé fog emelkedni, ennek elsősorban az az oka, hogy a legtöbb biztosításnak van egy kármentességi engedménye. Ez azt jelenti, hogy ott ahol káresemény történt, a kedvezmény a díjra könyvelődik, és ezzel növeli a tárgyévi díjbevételt - nyilatkozta a Világgazdaságnak Póczik András, az FBAMSZ mezőgazdasági szakértője.

Tavaly 12 milliárd forint növénybiztosítási díjat fizettek be a gazdálkodók Magyarországon, ebből több mint 7,5 milliárd forint után vehették igénybe az utólagos állami díjtámogatást. Az idén is 4 milliárd forinttal támogatja az állam a biztosítást kötő termelőket, a fokozódó érdeklődés miatt azonban most még kevesebb pénz jut majd egy-egy gazdának. A keret tavaly is teljesen kimerült, a legkomplexebb, úgynevezett A típusú biztosítást kötők akkor még megkapták a maximális, 65 százalékos visszatérítést. Ők az idén már csupán 50 százalékos támogatásra számíthatnak - mondta Póczik. Az A típust csak a legfontosabb szántóföldi növényekre, valamint a szőlőre, az almára és a körtére lehet megkötni, ebben az évben összesen 3,9 milliárd forintnyi díjbevétel várható ezekből a szerződésekből.

A B típusú, jórészt zöldség- és gyümölcskultúrára, illetve a legfontosabb szántóföldi kultúrákra köthető jégeső-, fagy-, vihar- és tűzkárbiztosítások díjbevétele 3,3 milliárd forint körül alakulhat az idén. Ezeknél is csökken majd az állami támogatás, a tavalyi 50 százalék helyett az FBAMSZ 35 százalékkal kalkulál. Ugyancsak ennyit kaphatnak a többi növényre köthető C típusú szerződéssel rendelkezők, akik 1,5 milliárd forintot hagynak idén a biztosítóknál. Tavaly náluk is nagyobb arányú, 40 százalékos volt a visszatérítés.

Jelenleg támogatott agrárbiztosítást Magyarországon négy cég kínál, az Allianz, a Generali, a Groupama és az osztrák Hagelversicherung. Az FBAMSZ adatai szerint Bács-Kiskun, Szolnok, Baranya és Békés megyében okozta a legtöbb kárt a jégverés, elsősorban a szántóföldi kultúrákban, de a gyümölcsösök és a szőlőültetvények is károsodtak. Ezekre a kultúrákra azonban sokszor nem kötnek biztosítást. Tavasszal a fagyok okoztak károkat elszórtan az alma-, cseresznye-, meggy-, őszi- és kajszibarack-kultúrákban, a következő időszakban pedig a szántóföldi, elsősorban a kapásnövényeket és a szántóföldi zöldségféléket - mint például paprika, paradicsom - fenyegeti majd a szélsőséges időjárás, így a jégesők, viharok, illetve az aszály.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?