Vidékfejlesztési pályázatok: nyáron dönt a Miniszterelnökség

MTI
Megnyitotta kapuit a Pápai Agrárexpo, ahol kormányzati részről újfent megerősítették, hogy a nyári időszakban döntés fog születni a beérkezett agrártámogatási pályázatokról a Vidékfejlesztési Programban, és a tervek szerint újabb pályázatokat is megnyitnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nyáron döntenek a beérkezett agrártámogatási pályázatokról a Vidékfejlesztési Programban, erre tett ígéretet Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára Pápán. Míg az előző uniós ciklusban másfél év alatt 31 pályázatot hirdettek meg 800 milliárd forint értékben, addig a jelenlegi uniós ciklusban 68 pályázat jelent meg 1300 milliárd forint értékben. A meghirdetett 1300 milliárd forint március óta elérhető - tette hozzá Kis Miklós Zsolt a Pápai Agrárexpo alkalmával tartott Nyugat-magyarországi Agrárfórumon.

A május 18-i állapot szerint a pályázatok több mint 50 százaléka beruházási célú, mintegy 42 százalékuk normatív pályázat. Eddig 58 ezer pályázati anyagot bíráltak el, 33 ezer pozitív döntés született. Mivel a költséghatékonyságot javító tevékenységre kevés pályázat érkezett, ezeket a pályázatokat újra megnyitják, a tervek szerint a nyáron - mondta el az államtitkár a Portfolio és az agrárszektor.hu által szervezett szakmai konferencián.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 4 ezer pályázatot most értékelnek, egyebek mellett az állattartó telepekre vonatkozó kiírásokat. Sok olyan pályázat is van, amelyeket a Magyar Államkincstár még nem adott át tartalmi értékelésre a Miniszterelnökségnek, ezek például az öntözésfejlesztést, kisüzemek fejlesztését és a szennyvízkezelést érintő pályázatok. Az Európai Bizottságnál kezdeményezték a források átcsoportosítását, ennek eredményére is vár a Miniszterelnökség.

400 milliárd forint értékű pályázati keret nyitva áll még, egyebek mellett öntözésfejlesztésre, borászati termékfejlesztésre, erdősítésre, környezetvédelemre igényelhető pénz. 2016-ban rekordösszegű pályázati pénzt fizettek ki, késlekedés elsősorban az újonnan bevezetett elemek esetében történt, ilyen például a zöldítésre szánt összeg.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?