Milliárdokat buknak a bankok Bábolnán

Az Erste, a Raiffeisen és a K&H aggódhat a nagy múltú IKR Zrt. csődeljárásában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hatvanszázalékos megtérülési arányt ajánlott a hitelező bankoknak a bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. a cég nemrég megkezdődött csődegyezségi eljárásában. A pénzintézetek a nagy múltú agrártársaság ajánlatát nem fogadták el, így március elején újabb tárgyalási fordulót tartanak. Ha megszületik a csődegyezség, az IKR Zrt. várhatóan független gépkereskedőként folytatja tevékenységét, ellenkező esetben felszámolás indul a cégnél.Az érintett bankok együttesen több milliárd forintot bukhatnak.

Január 24-én tartották az első csődegyezségi tárgyalást a bábolnai IKR Zrt.-nél, amely még az elmúlt év novemberének végén kért csődeljárást maga ellen. A nagy múltú, egykor százmilliárd forint feletti éves forgalmat lebonyolító vállalat azután kényszerült erre, hogy a bankok - az Erste, a Raiffeisen és a K&H - tavaly lejárttá tették a cég hiteleit. E lépés hátterében pedig az állt, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy korábban indult vizsgálat eredményeként több mint egymilliárd forintos adótartozás és büntetés megfizetésére kötelezte a céget.

Természetesn a bankok a legnagyobb hitelezők

A hitelezők összesen mintegy 8,5 milliárd forintnyi igényt jelentettek be, amelyből a banki kinnlevőség 6,5 milliárd, a nem biztosított követelésállomány 2 milliárd forintot tesz ki - közölte az agrarszektor.hu-val Szaxon J. Attila, az IKR vezérigazgatója. A nem biztosított tartozásokból a NAV-követelés 1,2-1,3 milliárd forinttal részesedik, további 0,8 milliárddal pedig a cseh Agrofert-csoporthoz tartozó IKR Agrár Kft. jelentkezett be, amely 2012-ben megvásárolta az IKR Zrt. inputüzletágait és mostani követelése is e tranzakcióhoz kötődik - tette hozzá a vezérigazgató.

A január 24-én megtartott, első csődegyezségi tárgyaláson az IKR Zrt. a banki hitelekre 60 százalékos, a nem biztosított követelésekre 3 százalékos megtérülési arányt ajánlott, de az ehhez kapcsolódó vagyonfelosztást a hitelezők nem fogadták el. Ezért a március 6-ra kiírt következő tárgyalási fordulóra a cég újabb ajánlattal áll elő, amelynek részeként a bankoknak felkínált, 60 százalékos arányt várhatóan növeli majd.

Készülnek az újabb fordulóra

Az agrarszektor.hu értesülései szerint a vállalat vagyonának - ingatlanainak, mezőgazdasági gépeinek, alkatrészeinek, kinnlevőségeinek - könyv szerinti értéke mintegy 7 milliárd forintot tesz ki, de kérdéses, hogy ebből a piacon mennyit lehet pénzre váltani. A hitelezőknek tett ajánlatból kitűnik, hogy a bankoknak együttesen több milliárd forintos veszteséggel kell szembenézniük, a nem biztosított követelések megtérülése pedig minimális lehet.

Szaxon J. Attila mindenesetre ma kilencven százalék esélyt lát arra, hogy márciusban csődegyezség születik. Erre egyébként a hónap végéig van esély, mert akkor jár le a csődeljárás ideje alatti, több mint 120 napos fizetési haladék. Ha a megállapodás létrejön, az IKR tizennégy hónap alatt fizetné ki tartozásait. Ha viszont nem lesz egyezség, a cégnél felszámolás kezdődik, és ez a vállalat megszűnéséhez vezet.

Jogi úton támadja meg az IKR a NAV-határozatot
Pert indít az IKR Zrt. a NAV azon határozata ellen, amelyben a hivatal több mint egymilliárd forint adótartozás és büntetés megfizetésére kötelezte a céget - közölte Szaxon J. Attila. A NAV-követelés legnagyobb tételét azok a korábbi kukoricapiaci exportügyletek teszik ki, amelyek miatt az IKR-t végeredményben áfacsalással vádolják. Igaz, Szaxon J. Attila szerint a tényleges visszaélésekkel azok gyanúsíthatók, akik az IKR-től a terményeket megvették, majd azokat utaztatták és velük áfacsalást követtek el. A NAV álláspontja szerint viszont az IKR felelőssége is megállapítható, mivel nem választotta meg körültekintően üzleti partnereit.

Amennyiben az IKR Zrt. folytathatja tevékenységét, úgynevezett független mezőgazdasági gépkereskedőként kíván továbbműködni - közölte a vezérigazgató. Enne részeként a cég nem mondana le a New Hollandos gépek itteni forgalmazásáról sem, bár tavaly óta az Agrotec Magyarország Kft. számít a márka hivatalos magyarországi képviselőjének, mivel a New Holland felmondta az IKR-rel korábban kötött szerződést, a márkát pedig az Agrotecre bízta. (Mint ismert, az IKR Agrár Kft. és az Agrotec Magyarország Kft. végső soron a cseh nagyvállalkozó, Andrej Babis érdekeltségébe tartozik). A szerződés megszűnése azonban nem jelenti azt, hogy az IKR Zrt. független forgalmazóként ne hozhatna be New Hollandos gépeket is az országba, ha ezt érdemesnek találja - fogalmazott Szaxon J. Attila.

Mára szinte mindent kiszerveztek

Az IKR Zrt. nem csak az input üzletági tevékenységektől és a New Hollandos márkaképviselettől vált meg az utóbbi időszakban, mivel a tulajdonosok több más eddigi funkciót is kiszerveztek a társaságból. A változások kapcsán az IKR-t körülvevő cégek nagy része holdingszerű formában szerveződött újra.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?