KEK miniszteri találkozó Budapesten a zöld növekedés jegyében

agrarszektor.hu
A zöld növekedés jegyében tartanak kétnapos miniszteri találkozót a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) 18 tagországának és több nemzetközi szervezetnek - EU, FAO, Kárpátok Egyezmény - a képviselői Budapesten, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM)

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A tanácskozást üdvözölve Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a fórum keddi nyitónapján emlékeztetett: a résztvevők olyan kiemelt témákban oszthatják meg egymással politikai nézeteiket és szakmai ismereteiket mint a fenntartható mezőgazdaság, az élelmiszerbiztonság, valamint az élhető környezet kialakítását célzó vidékfejlesztés kérdésköre.

A "Zöld Növekedés - előtérben a vidékfejlesztés" című tanácskozás megnyitóján a magyar tárcavezető hozzátette: a zöld növekedés és a fenntartható fejlődés egymástól elválaszthatatlan fogalmak. Fazekas Sándor emlékeztetett: Magyarország most negyedszer tölti be a KEK elnöki tisztségét. Ezt páratlan lehetőségnek nevezte Magyarország számára, ugyanis az év második felében a visegrádi csoportnak is Magyarország lesz a soros elnöke, és a kormány kiemelt figyelmet fordít a regionális kapcsolatok fejlesztésére.

Pröhle Gergely, a Külügyminisztérium (KüM) helyettes államtitkára a tanácskozáson jelenlévőket köszöntve arról beszélt, hogy Magyarország számára fontos a mostani miniszteri találkozó, mivel az unió bővítési folyamatának lelassulásával megnőtt a Közép-európai Kezdeményezés jelentősége.

A regionális együttműködés előnyöket kínál a térség országai számára, és nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy a KEK-tagországok fele már az unió tagja, míg a másik fele törekszik az EU-tagságra - tette hozzá. Rámutatott: a térség országai hasznosíthatják a nyugat-európai fejlődés tapasztalatait többek között a fenntarthatóság és a környezetvédelem területén is.

Tóth Katalin, a VM helyettes államtitkára az MTI-nek elmondta: szerdán a tanácskozás résztvevői várhatóan elfogadnak egy közös nyilatkozatot, amelyben a KEK-országok, szem előtt tartva a zöld gazdaság és a vidékfejlesztés jelentőségét, hangsúlyozzák elkötelezettségüket az európai régió fenntartható fejlődésének előmozdítása iránt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?