Kész, de titkos a kapuvári üzem megmentését célzó válságterv

agrarszektor.hu
Elkészült a Kapuvári Hús Zrt. megmentését célzó válságterv, de egyelőre nem nyilvános - közölte a dokumentumot elkészítő kisebbségi tulajdonos kedden Győrben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Foltányi Árpád jelezte: azért nem hozza nyilvánosságra a válságtervet, mert információi szerint visszavonták a társaság felszámolását elrendelő, első fokú, nem jogerős bírósági döntés ellen benyújtott fellebbezést, ami új helyzetet teremtett. Hozzátette: a múlt heti közgyűlés "egyértelműen megtiltotta" a fellebbezés visszavonását, márpedig a közgyűlés magasabb rendű fórum, mint az igazgatóság, amelynek két tagja együttesen cégszerűen megtehette ezt a lépést.

"Az más kérdés, hogy ez törvénytelen, mert a közgyűlés határozta pontosan ezzel ellentétes" - jegyezte meg a kisebbségi tulajdonos. Foltányi Árpád az MTI érdeklődésére csupán azt a múlt heti közlését erősítette meg, hogy válságterve bérvágásos rendszer bevezetésével javasolja talpra állítani az üzemet. Múlt pénteken a kisebbségi tulajdonos még arról beszélt: biztosítani tudja, hogy beérkezzen a termelés felfuttatásához szükséges heti hatezer sertés. Tájékoztatása szerint a nyáron heti három-négyezer állatot dolgoztak fel, ennek mintegy felét vágták helyben, miközben heti tíz-tizenkétezres a kapuvári üzem teljes kapacitása. A terv szerint olyan új tulajdonosi szerkezetet alaktanának ki, amelyben jelentős hányad jutna a sertéstenyésztőknek és a gyár dolgozóinak is, ő maga pedig jelképesre csökkentené jelenlegi 25 százalékos tulajdonrészét. Jelezte: a válságterv jövő csütörtökön kerülhet a közgyűlés elé.

A Kisalföld című megyei napilap szeptember 12-i számában írt arról, hogy többhetes termeléscsökkenés után szinte teljesen leállt a kapuvári húsgyár. A Kormányszóvivői Iroda még aznap bejelentette, hogy a kormány kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította a kapuvári húskombinátban érintett két céget, a Kapuvári Hús Zrt.-t és a Kapuvári Bacon Húsipari Kft.-t. A lépést azzal indokolták, hogy a kapuvári húskombináttal kapcsolatban súlyos pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a korábbi "felelőtlen garanciavállalások" miatt. Két nappal később 400-500 ember demonstrált az üzem előtt a munkahelyek védelmében.

A múlt hétfőn - a többségi tulajdonos által jelzettnél egy héttel később - újra megindult a feldolgozás a kapuvári húsgyárban, kevesebb emberrel és az utóbbi hetekénél nagyobb, de a korábbi időszakban megszokottnál jóval kisebb termeléssel. Pászli Tibor, az üzem szakszervezeti vezetője az MTI érdeklődésére akkor úgy tudta: a 180 kölcsönzött munkavállaló közül 80 korábbi alkalmazottat visszavesz saját állományába az üzem, a többiekre azonban nem tart igényt. Korábban mintegy 400-an dolgoztak a kapuvári gyárban. A szakszervezeti vezető közölte azt is, hogy elkezdődött a frissen érkezett hús darabolása, feldolgozása, de a teljesítmény a korábbi években megszokottnak csak mintegy harmada. Hozzátette: nem tudni még, mikor indulhat újra a vágás az üzemben, de a menedzsment folyamatosan tárgyal a beszállítókkal.

Múlt pénteki számában arról írt a Kisalföld, hogy a többségi tulajdonos képviselője a felszámolás elindításában látja a kapuvári húsgyárban kialakult helyzet megoldását. A lapnak Zsobrák Péter elmondta: a jelenlegi helyzetben a Kapuvári Hús Zrt. működésképtelen, hiszen zárolt számlái mellett egy ötvenmilliós és egy másfél milliárdos NAV-eljárás indult ellene, teljes a vagyoni zárlat is, valamint egy lejárt 600 milliós banki hiteltartozás is fennáll. Hozzátette: ezekkel a feltételekkel nem tudják megindítani a vágást, így a közgyűlésen végül úgy határoztak, hogy a cég megteszi a lépéseket a fizetőképtelenség megállapítása érdekében. Elmondta azt is, hogy a felszámolási eljárás ideje alatt tovább működhetne a vállalat.

(MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?