Klór az észak-kínai Coca Colában

agrarszektor.hu
Ideiglenesen bezáratott egy Coca-Cola gyárat az élelmiszerfelügyeleti hatóság Észak-Kínában, miután az üzem februári gyártású termékeiben klórt találtak - tájékoztatott a Sanhszi tartományi hatóság hétvégi közleményében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A felügyelet munkatársai áprilisi ellenőrzésük során fedezték fel, hogy egyes üdítőitalok klór tartalmú víz felhasználásával készültek. A cég atlantai központja szerint a szennyeződés mértéke mind az országos, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ivóvízre megszabott egészségügyi határérték alatt volt. Ezt a helyi szakemberek is elismerték, de hozzátették, hogy más - meg nem nevezett - szabálytalanságokat észleltek.

A gyártósor leállítására és az üzem működésének felfüggesztésére valószínűleg azért került sor, mert a gyár egyik dolgozója a helyi médiának a napokban azt állította, hogy vezetékek karbantartása során klóros víz került a rendszerbe. A névtelenül nyilatkozó alkalmazott szerint a vízkezeléshez használt szer miatt több mint 121 ezer doboz üdítő vált szennyezetté.

Az interneten gyorsan elterjedt hír következtében sok nagybani felvásárló leállította megrendeléseit a shanszi üzemtől. A cég végül elnézést kért a vásárlóktól.

A Coca-Cola szóvivője ugyanakkor közölte: az eset lényegében nem befolyásolta sem a termelést, sem a kínai piacot. A világ legnépesebb országa a vállalatóriás globális eladásaiból körülbelül 8 százalékkal részesedik, s a cég április közepén 9 százalékos negyedéves forgalomnövekedést jelentett. 2011-ben a cég eladásai a kelet-ázsiai országban 13 százalékkal bővültek; a növekedés az elmúlt 10 évből 9-ben kétszámjegyű volt.

A Coca-Cola a múlt hónap végén avatta eddigi legnagyobb gyártóbázisát, 42. palackozóját az északkelet-kínai Liaoning tartományban. Az új üzem évi 1,2 millió palackot gyárt. A cég vezérigazgatója Muhtar Kent beszámolt arról, a programról, amely előirányozta, hogy 3 éven belül 4 milliárd dollárt ruháznak be az országban.

 

forrás: MTI

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?