GMO vita az EU-ban

agrarszektor.hu
Az Európai Unió tagállamait képviselő tanács jogi szolgálata közölte, hogy az EB által tett nyári javaslat, melyben a génkezelt termékekkel kapcsolatos döntéseket helyezné a tagországok kezébe, jogilag vitatható.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A jogi fórum elmondta, hogy a tervezet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) mellett az unió saját bizottsága előtt is megkérdőjelezhető - írta az MTI.

A kezdeményezés értelmében, melyet a brüsszeli EB tett, olyan jogosultságokat kapnának a tagállamok, hogy mindentől függetlenül egész területükön tiltsák, engedélyezzék, vagy csak regionálisan tiltsák, engedélyezzék a GM növények termesztését. A probléma ezzel ott adódott, hogy a javaslat nem taglalja az egészségügyi és környezeti veszélyekkel járóindokok benyújtásának feltételeit, ezért gyakorlatilag csak etikai szempontok alapján dönthetnének a 27-ek.

Azért jelent ez problémát, mert több államban takarmányként már alkalmazzák a genetikailag módosított növényeket, így az etikai okok nem minősülnek védhető indoklásnak sem a WTO sem pedig az EB előtt.

Éppen ezért a vita folytatódik a magyar uniós elnökség ideje alatt is, ráadásul nem csak a jogi fórum vetette fel aggályait, de több tagállam is bírálta, vagy egyenesen ellenezte a javaslatot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06