Őrült hőhullám Franciaországban – veszélyben a szüretelők

Őrült hőhullám Franciaországban – veszélyben a szüretelők

agrarszektor.hu
Idén is kirívó szélsőségekkel akadályozza a gazdákat a klímaváltozás, amelynek legújabb eseménye a rettenetes franciaországi hőhullám. A kánikula veszélyezteti a már szüretelő munkásokat, és rontja az idei bortermés esélyeit is. Az extrém időjárás idén szerte Európában okozott károkat, árvizek, aszály, hősokkok érték a kontinens legkülönbözőbb részeit. Az évről évre súlyosabb helyzetre már az Európai Bizottság is igyekszik választ adni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hatóságok tegnap kiterjesztették a vörös szintű, azaz legsúlyosabb hőségriasztást Dél-Franciaországban, így az mától további 15 megyére, a délkeleti Provence régió nagy részére és néhány délnyugati területre is vonatkozik. Ezzel egyidőben felszólították a hegymászókat, hogy halasszák el túráikat, a szőlőszedőknek pedig azt tanácsolták, hogy a szélsőséges hőség elkerülése érdekében hajnalban kezdjék és délelőtt fejezzék be munkájukat – írja a Reuters. A riasztás lehetővé teszi a helyi hatóságok számára, hogy szükség esetén lemondják a sport- vagy kulturális rendezvényeket, és bezárják a közintézményeket.

- közölte a Meteo France.

Veszélyben a szüretelők és a bor is

Jerome Despey, a dél-franciaországi Languedoc bortermelője és a francia mezőgazdasági termelők szakszervezetének (FNSEA) első alelnöke elmondta, hogy a szőlőszedőket arra kérték, hogy reggel 3 és 4 óra között kezdjék el a szüretet, és 10 órakor hagyják abba, hogy elviseljék a hőséget.

- tette hozzá.

Marc Fesneau mezőgazdasági miniszter egy burgundi gazdaságban tett látogatása során újságíróknak azt mondta, hogy a termelőknek alkalmazkodniuk kell. "Ahhoz, hogy elegendő élelmiszert termelhessünk, át kell alakítani a kereteket és ugyanakkor folytatni kell a termelést olyan körülmények között, amelyek szükségszerűen némileg romlottak" - mondta.

Az idei év sem volt könnyű

A klímaváltozás egyre durvábbá válásával a szélsőséges időjárás szerte Európában, mégpedig számos formában okoz problémákat. Az idei tavasz és nyár Európában számos szélsőséges időjárási eseményt hozott, amelyek többek között a mezőgazdasági termelésre is rányomták bélyegüket.

– írja az Euractiv.

Legutóbb az augusztus eleji heves esőzések Szlovéniában és Dél-Ausztriában okoztak károkat a mezőgazdasági ágazatban: Ausztriában az ország fő mezőgazdasági biztosítója, a HV 220 millió euróra becsülte a károkat, míg a 2022-es áradások 170 millió eurót okoztak - mondta Kurt Weinberger vezérigazgató az osztrák médiának.

Másfelől Európa számos részén továbbra is súlyos aszályok uralkodnak az Európai Aszálymegfigyelő Intézet friss adatai szerint.

Augusztus első 10 napjában - a legutóbbi mért időszakban - az EU területének csaknem egynegyede volt figyelmeztetési, azaz talajnedvességhiányos vagy riasztási állapotban, ami a megfigyelőközpont legmagasabb riasztási szintje, és a régió növényzetét érő stresszel jár. Míg idén tavasszal súlyos aszályok sújtották az Ibériai-félszigetet és Dél-Európa más részeit, a legutóbbi aszályos időszakok inkább Észak-Európára koncentrálódtak.

A szárazság hatásai továbbra is érintik Dél-Európát

Bár a jelentés szerint Dél-Európa "lassan az aszályból való kilábalás fázisába lép", a tavaszi szárazság nyomot hagyott a mezőgazdasági termelésben: A közelmúlt esőzései "nem ellensúlyozták a tartós csapadékhiány és a hőhullámok hatásait", ami súlyos hatással van a terményekre és a növényzetre - állapítja meg a jelentés. Ennek fényében az Európai Bizottság e hónap elején lépéseket tett a gyümölcs-, zöldség- és borágazat számára a csapás enyhítésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?