Ezek most a legértékesebb családi cégek a magyar agráriumban: itt a lista

Ezek most a legértékesebb családi cégek a magyar agráriumban: itt a lista

agrarszektor.hu
Ismét elkészült a legértékesebb családi cégek listája Magyarországon, két év kihagyás után ismét a Mészáros csoport került az élre. Az agráriumban érdekelt vállalatok közül 3. helyen található a Bonafarm csoport, 6. a Nitrogénművek csoport, 10. helyen szerepel a Master Good csoport, a 11. pedig az Axiál Kft. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Mészáros csoport került az első helyre a legértékesebb családi cégek listáján, amelyet ismét elkészített a Forbes. A cég értékét 526,1 milliárd forintra becsülték, amely jókora növekedést jelent a tavalyi 355,7 milliárd forint után. Az agrárium szempontjából fontos és érdekelt cégek közül a Csányi Sándorhoz köthető Bonafarm csoport lett a 3. a listán 320,4 milliárd forintos becsült értékkel. Mint írja a lap, összességében javult az élelmiszeripar jövedelmezősége 2022-ben, és ez a Bonafarmnál sem volt másképp, az anyacég EBITDA-ja 19,9 milliárdról 31,6 milliárd forintra nőtt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bige család érdekeltségébe tartozó Nitrogénművek csoport a 6. legértékesebb családi cég hazánkban 147,9 milliárd forintos becsült értékkel. A 2021-es veszteséges év után a cég talpra állt, az előző évi tizenegymilliárd forintos mínusz után 2022-ben már 31,5 milliárd forint adózott eredményt könyvelhetett el a cég. 10. helyen a Bárány család Master Good-ja végzett 96,5 milliárd forintos becsült értékkel. A Harsányi Zsolt által alapított és tulajdonolt Axiál Kft. a 11. 75,7 milliárd forintos becsült értékkel.

14. helyen szerepel a listán a Szatmári csoport 56,9 milliárd forintos becsült értékkel. Habár a cég elsősorban épületgépészeti és fürdőszoba-szakáruházairól ismert, és a cégcsoport értékének oroszlánrészét a Szatmári Kft. adja, az elmúlt egy év növekedését nem ez, hanem a tejipari érdekeltségek okozták. A Kenyeres testvérekhez köthető Mogyi Kft. szerepel a 18. helyen 36 milliárdos becsült értékkel. A cég tavaly jelentette be, hogy bajai telephelyükön új napraforgómag-pirító és -csomagoló üzemet építenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?