Elképesztő adatok láttak napvilágot a magyar családi cégekről

Elképesztő adatok láttak napvilágot a magyar családi cégekről

MTI
Visszatérőben a családi cégek optimizmusa, a K&H családi vállalatok kutatás legutóbbi eredménye szerint második negyedéve javulnak a várakozásaik. A K&H közleménye szerint a családi vállalatok index jelenleg mínusz 3 ponton áll, ami jelentős előrelépés az elmúlt két negyedévi mínusz 6, illetve mínusz 17 ponthoz képest.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A saját cégük kilátásait mutató vállalati alindex 2 ponton áll, a cégek a saját helyzetükkel kapcsolatban két negyedév után újra bizakodóvá váltak az idei első negyedévben. A makro alindex maradt mínusz 15 ponton, a gazdaság alakulásával kapcsolatban nem változott a véleményük az előző negyedévhez képest. A kedvezőbb hangulat a várt pénzügyi eredményekben is megmutatkozik: a családi vállalatok jelenleg átlagosan 2 százalékos bevétel-növekedésre és 2,6 százalékos profitcsökkenésre számítanak a következő egy évben. Az árbevételt tekintve ez jelentős előrelépés az előző negyedévi 0,2 százalékhoz képest, és a profitot tekintve is kisebb mértékű a várt csökkenés az előző negyedévi 3,6 százaléknál - hívták fel a figyelmet.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szektorban átlagosan 2,3 százalékos létszámbővítés várható, és jelentősen, 24-ről 62 százalékra ugrott a beruházást tervezők aránya. A családi cégek a gazdaság alakulását középtávon jóval kedvezőbben látják, mint 1 éves távlatban. Rövid távon a cégek többsége, 62 százaléka szerint tovább romlik a gazdaság helyzete. Hároméves időtávon viszont szinte azonos arányban várnak a cégek stagnálást vagy a jelenlegi ütemnél nagyobb növekedést (42 és 40 százalékban), és csak minden ötödik vállalat számít visszaesésre. A családi vállalatok életében az egyik legmeghatározóbb kihívás a generációváltás, a K&H kutatása szerint azonban egyelőre nem ez a fő téma a cégeknél. A megkérdezettek háromnegyedénél eddig nem indult el a folyamat, csak 12 százalék van már túl egy generációváltáson, és ugyanennyien vannak, ahol jelenleg zajlik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?