Váratlan bejelentés érkezett az árstopról: ez vár a magyarokra augusztustól

Váratlan bejelentés érkezett az árstopról: ez vár a magyarokra augusztustól

agrarszektor.hu
Már csak egy hónappal, 2023. augusztus elsejéig hosszabbítja meg az élelmiszerárstopot Magyarországon a kormány, azt követően megszűnik - mondta el a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a kormány a kötelező akciók jelenleg előírt 10 százalékos mértékét megemelik 15 százalékra, emellett új szabály, hogy a kötelező akciózást kiterjesztik azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az árstop hatálya alá estek.

Kormányülés volt szerdán, és az ott meghozott döntésekről tájékoztatott Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Az élelmiszerárstoppal is foglalkozott a kormány szerdán, a miniszter kiemelte, az árstopok hatékony eszközt jelentettek az infláció elleni küzdelemben, és a jelenlegi előrejelzések szerint augusztusban jelentős csökkenés következik be az inflációban, ami várhatólag ősszel is folytatódik, egészen decemberig. Ezért változtat a kormány a szabályokon, új eszközöket vezetnek be, ilyen az online árfigyelő rendszer, a kötelező akciózás, illetve a SZÉP-kártya használatának kiterjesztése.

Az élelmiszerárstopot már csak egy hónappal, 2023. augusztus elsejéig hosszabbítja meg a kormány, azt követően, augusztus elsejével megszűnik. A közelező akciók jelenleg előírt 10 százalékos mértékét a kormány megemeli 15 százalékra, emellett új szabály, hogy a kötelező akciózást kiterjesztjük azokra a termékcsoportokra is, amelyek eddig az árstop hatálya alá estek. Itt a bruttó beszállítói árból fogunk kiindulni, ezt kell majd 15 százalékkal csökkenteni

- közölte Gulyás Gergely.

Címlapkép forrása: MTI/Soós Lajos

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?