Íme a csúf igazság: ezért lett Magyarországon a legdurvább az élelmiszerinfláció

Íme a csúf igazság: ezért lett Magyarországon a legdurvább az élelmiszerinfláció

MTI
Az élelmiszeripar fejlesztésére a kormány a korábbi 468 milliárd forint helyett már 750 milliárd forint európai uniós forrást fordít - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Budapesten. Nobilis Márton a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács (NGTT) ülésén hozzátette, úgy szeretnék elkölteni ezt a 750 milliárd forintot, hogy az ország képes legyen az önellátásra.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az államtitkár szerint a következő években az energia kérdése az egyik legfontosabb az iparágban. Ezért az a cél, hogy a fejlesztéseknél vegyék alapul a megújuló energiák és a digitalizáció használatát is. Utóbbi azért fontos, mert a modern technikák alkalmazásával tud az ország versenyképes lenni. Nobilis Márton kitért Ukrajna helyzetére is, mivel ez az ország akkora mezőgazdasági területtel rendelkezik, mint egész Európa összesen. Ukrajnában azonban más növényvédelmi szereket, más technológiát használnak, mint az az EU-ban elvárás. Így Ukrajna méretéből és technológiájából is adódóan talán versenyelőnyben van "velünk szemben, és bizonyos termékeket olcsóbban tudnak gyártani mint mi" - fogalmazott. Az államtitkár szerint Ukrajnában olcsóbban gyártják az alaptermékeket, de a késztermékeket, a feldolgozott termékeket nem. Ezért Magyarországnak azzal kell versenyelőnyt szereznie, hogy "a legjobb minőségű termékek felé indul el".

Az államtitkár előadását követően az NGTT gazdasági oldalának képviseletében Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnökeként arról beszélt, hogyan vált Magyarország az élelmiszerinflációt tekintve csúcstartóvá a régióban. Értékelése szerint a mindenhol végbement, mezőgazdasági terményeket és az energiahordozókat érintő árrobbanást Magyarországon még befolyásolták állami intézkedések és a forint tavalyi drasztikus gyengülése is. Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, arra számítanak, hogy szeptembertől jelentősen lassul az infláció, ez azonban szerinte nem azt jelenti, hogy addig mindenáron fent akarják tartani az árstopot. Hozzátette, folyamatosan figyelik a piacot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03