Módosult a szabályozás: ez sok magyar állattartót érinthet

Módosult a szabályozás: ez sok magyar állattartót érinthet

agrarszektor.hu
A Magyar Közlöny 175. számában megjelent az aszálykárral érintett növénytermesztők, valamint az állattartók újonnan felvett Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahiteleihez kapcsolódó és egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2022. (X. 28.) AM rendelet, mely többek között módosította az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendeletet [a továbbiakban: 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet].

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Közlöny 2022. október 28-ai 175. számában megjelent az aszálykárral érintett növénytermesztők, valamint az állattartók újonnan felvett Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahiteleihez kapcsolódó és egyes agrártárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 34/2022. (X. 28.) AM rendelet [a továbbiakban: 34/2022. (X. 28.) AM rendelet], mely többek között módosította az anyakecsketartás csekély összegű támogatásáról szóló 26/2014. (XI. 20.) FM rendeletet [a továbbiakban: 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet] - írja a NAK. A 34/2022. (X. 28.) AM rendelet 6. §-a értelmében a 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet alapján anyakecsketartás csekély összegű támogatás igénybevételére az az anyakecskét tartó mezőgazdasági termelő jogosult, aki vagy, amely

a) a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 28. § (3) bekezdése szerinti nyilvántartásba vételi kötelezettségének eleget tett, és a támogatási kérelem benyújtásakor az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben nyilvántartásba vett ügyfélként szerepel, és

b) a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg nyilatkozik arról, hogy

     ba) nem áll felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt,

     bb) megfelel az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 50. § (1) bekezdés a) és c) pontjában meghatározott feltételeknek,”

     bc) a támogatási kérelmében szereplő anyakecskék tenyészetének állattartójaként szerepel a juh- és kecskefélék egyedeinek Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszeréről szóló 182/2009. (XII. 30.) FVM rendelet (a továbbiakban: kecske ENAR rendelet) szerinti nyilvántartásban,

     bd) gondoskodik a szakszerű apaállat-használatról, és kizárólag törzskönyvi kivonattal vagy származási igazolással ellátott bakot használ a nőivarú állománya fedeztetésére,

     be) gondoskodik a tenyészetében tartott állatállomány kecske ENAR rendelet szerinti jelöléséről és folyamatos nyilvántartásáról, valamint

     bf) rendelkezik a megkeresésére a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége által kiállított, az általa a tenyészetében tartott anyakecskék létszámáról és a támogatás igénybevételéhez szükséges feltételek meglétéről szóló igazolással.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felhívják a figyelmet arra, hogy a korábbi szabályozástól eltérően a módosítás értelmében a kérelmezőnek a támogatási kérelem benyújtásakor az Egységes Mezőgazdasági Ügyfél-nyilvántartási Rendszerben már nyilvántartásba vett ügyfélként kell szerepelnie, tehát most már nem elegendő, ha a támogatási kérelem benyújtásával egyidejűleg kérelmezi nyilvántartásba vételét! A 34/2022. (X. 28.) AM rendelet 7. §-a értelmében a 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet alapján az anyakecsketartás csekély összegű támogatás igénybevételére irányuló támogatási kérelem tárgyév november 1. és december 10. között, ügyfélkapus azonosítást követően, az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz (a továbbiakban: Kincstár), a Kincstár honlapján közzétett közleményben foglaltaknak megfelelően.

EZ IS ÉRDEKELHET

A támogatási kérelemnek az alábbiakat tartalmaznia kell:

a) a mezőgazdasági termelő azonosítására vonatkozó adatokat,

b) az igényelt támogatásra vonatkozó adatokat,

c) a mezőgazdasági termelő tenyészetére vonatkozó adatokat,

d) az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásokról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. (III. 22.) Korm. rendelet 11/A. §-a szerinti nyilatkozatokat, és

e) a 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet 2. § (2) bekezdés b) pontja szerinti nyilatkozatokat.

A módosítás értelmében a 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet 5. §-a az alábbi szabályozásokkal is kiegészült: az eljárás során minden dokumentumot, beleértve a hiánypótláshoz kapcsolódó dokumentumokat és - a felügyeleti eljárás kivételével - a jogorvoslati eljáráshoz kapcsolódó dokumentumokat is az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül kell benyújtani. A nem elektronikus úton benyújtott beadvány a döntés meghozatalánál nem vehető figyelembe.

Ha a kötelezettségek elektronikus úton történő teljesítése során a mezőgazdasági termelő helyett és nevében meghatalmazottja jár el, a meghatalmazott a Kormány által biztosított elektronikus azonosítási szolgáltatással elérhető elektronikus felületet használja az eljárási cselekmények elektronikus elvégzéséhez. A meghatalmazott útján történő eljárásra az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 22/2016. (IV. 5.) FM rendelet meghatalmazásra vonatkozó rendelkezéseit az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

A támogatási kérelem legkésőbb a 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet meghatározott benyújtási határidő végéig az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül módosítható. Módosítás esetén az utolsó támogatási kérelmet kell elbírálni. A támogatási kérelem benyújtásának időpontja az utolsó módosító kérelem benyújtásának időpontja. A támogatási kérelem vonatkozásában a Kincstár megkeresésére a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége adatot szolgáltat a mezőgazdasági termelő által tartott, a támogatási feltételeknek megfelelő, az általa kiállított igazoláson szereplő állatok létszámáról.

A támogatási kérelmek a 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet 5. § (1) bekezdése értelmében 2022. november 1. 00:00:00 és 2022. december 10. 23:59:59 között az Elektronikus kérelemkezelés → Piaci Intézkedések → Nemzeti támogatások → Mezőgazdasági csekély összegű támogatás → Anyakecske tartás csekély összegű támogatása menüponton keresztül tölthető ki és nyújtható be.

Tekintettel azonban arra, hogy 2022. december 10. munkaszüneti napra esik, így a támogatási kérelmeket az elektronikus kérelemkitöltő felületen legkésőbb 2022. december 12. 23:59:59-ig lehet benyújtani és az adatszolgáltatási kötelezettséget is ezen időpontig lehet teljesíteni. Felhívják a figyelmet, hogy a benyújtásra vonatkozó határidő jogvesztő, a benyújtási időszakot követően benyújtott kérelmet a Kincstár a Támogatási törvény alapján végzéssel visszautasítja! A támogatási kérelem módosítására, a kérelem benyújtási határidő végéig, azaz 2022. december 12-én 23:59:59-ig van lehetőség. A módosításra nem kerül kialakításra külön elektronikus űrlap, az a már benyújtott támogatási kérelem újbóli megnyitásával, az azokban megadott adatok javításával történhet meg.

További fontos feltétel, hogy a kérelmezőnek a támogatás iránti kérelem benyújtásakor nyilatkoznia kell arról, hogy rendelkezik a megkeresésére a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége által kiállított, a kérelmező által a tenyészetében tartott anyakecskék létszámáról és a támogatás igénybevételéhez szükséges feltételek meglétéről szóló igazolással. A Kincstár által rendszeresített igazolás minta innen tölthető le.

Kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a Magyar Juhtenyésztők és Kecsketenyésztők Szövetsége által kiállított igazolást a 26/2014. (XI. 20.) FM rendelet 5/A. § (2) bekezdésében foglaltak szerint a támogatás odaítélését követő tíz évig meg kell őrizni! Az intézkedéssel kapcsolatos további információk a Kincstár 70/2022. (X. 27.) számú közleményében találhatóak, továbbá a Kincstár honlapján, a „Támogatások/Nemzeti támogatások/Mezőgazdasági de minimis/Anyakecske tartás támogatása” menüpont alatt érhetőek el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?