Itt az EU nagy terve: így vennék fel a harcot a klímaválság ellen a mezőgazdaságban

Itt az EU nagy terve: így vennék fel a harcot a klímaválság ellen a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az éghajlatváltozást már az egész világon lehet tapasztalni, így az élet minden területén változásokra lesz szükség ahhoz, hogy ezt az állapotot enyhíteni lehessen. Nem kivétel ezalól a mezőgazdaság sem. Az elkövetkezendő években komoly hangsúlyt fognak fektetni az ökológiai termesztés fejlesztésére, melynek segítségével a biodiverzitást is támogatni tudják.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdaság az üvegházhatású gázok mintegy 10%-át termeli az EU-ban, valamint az éghajlatváltozás hatásainak is az élvonalában áll - írja a Reuters. Az extrém hőhullámok és az egyre hosszabb ideig tartó aszályok pedig csökkentik egyes növényfajok termését is. A kémiai növényvédő szereket, a szintetikus műtrágyákat és a génmódosított szervezeteket korlátozó organikus termőföldeket az elmúlt évtizedben több mint 60%-kal bővítették az EU-ban. A Bizottság felvázolta a bővítés felgyorsításáról és az ökológiai termékek iránti keresletről szóló terveit, melynek többek között az a célja, hogy 2050-re megszüntessék a nettó kibocsátást - ez azt jelenti, hogy a mesterséges üvegházhatású gázokat szinte a nullára csökkentenék. 

Ezen kívül a mezőgazdasági területek 25 százalékán ökológiai gazdálkodás valósulna meg, amelyek védenék a méheket is és a biológiai sokféleséget is. A Bizottság szerint a mesterséges műtrágyáknak és az állatállomány metánkibocsátásának is komoly szerepe van a klímaválságban, előbbi miatt is fontos lenne például az ökológiai gazdálkodásba vont területek nagyságának növelése. 

Idén az EU mintegy 49 millió eurót költ az ökológiai termékek népszerűsítésére, ami a 27%-át teszi ki annak a költségvetésnek, melyet a mezőgazdasági termékek külföldi és belföldi promóciójára lehet fordítani. A Bizottság közölte azt is, hogy az EU az átalakuló mezőgazdasági támogatási programja keretein belül 2023 és 2027 között mintegy 38-58 milliárd eurót kínál a gazdák számára, hogy az ökológiai rendszereket és a termelést is segítsék. A Copa-Cogeca arról ír egyik közleményében, hogy további rendelkezésekre és termékinnovációkra lenne szükség annak érdekében, hogy a termelők távol tudják tartani a kártevőket és a gyomnövényeket.

Az EU kötelező fenntarthatósági követelményeket dolgoz ki az élelmiszerek beszerzését illetően, melyekkel bevonhatják a biotermékeket az iskolai menzába és az étkezdékbe is. Az olyan intézkedések, mint például a növényvédő szerekre vonatkozó csökkentett adó eltörlése, olcsóbbá tehetik majd a bioélelmiszereket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58