Erősödik a magyar-francia együttműködés a Közös Agrárpolitika költségvetését illetően

Erősödik a magyar-francia együttműködés a Közös Agrárpolitika költségvetését illetően

agrarszektor.hu
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese február 22-én Párizsban részt vett a nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás (SIA) megnyitóünnepségén, majd a francia állattenyésztési ágazat kiállítási standjainak megtekintésére szervezett hivatalos vásárbejáráson. Előzőleg kétoldalú egyeztetést folytatott az állattenyésztési ágazat előtt álló kihívásokról, a mezőgazdasági generációváltás és az öntözéses gazdálkodás jelentőségéről.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Farkas Sándor kétoldalú megbeszélést folytatott Valérie Metrich-Hecquet asszonnyal, a francia Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium vállalati versenyképességéért és környezeti teljesítményéért felelős igazgatósága (DGPE) főigazgatójával, tudtuk meg az agrártárca közleményéből. A megbeszélés középpontjában az állattenyésztés helyzete és kihívásai, a hatékony mezőgazdasági öntözés feltételeinek megteremtése, valamint a mezőgazdasági ágazat generációváltásával kapcsolatos kérdések álltak.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A miniszterhelyettes tájékoztatást adott a magyar állattenyésztési ágazat helyzetéről, és felhívta a francia fél figyelmét az öntözési beruházásoknak a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásaiból történő támogatásának fontosságára. A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy állattenyésztési ágazat támogatása az új KAP-ban is kiemelt feladat lesz az állattartó gazdaságok stabil jövedelmi helyzetének biztosítása, valamint az állategészségügyi piac és a klímaváltozás okozta kockázatok csökkentése érdekében. A generációváltás problémái olyan eszközökkel mérsékelhetők, mint az agrárdigitalizáció és a fiatal agrárvállalkozók könnyített feltételek melletti termőföldhöz juttatása. A tárgyaló felek megerősítették, hogy a jövőben nagy hangsúlyt kívánnak fordítani a 2020 utáni KAP költségvetéssel kapcsolatos kétoldalú egyeztetésekre.

Farkas Sándor további programja során, a pillangós szálastakarmány-termelőket és feldolgozókat integráló francia szövetkezet meghívásának eleget téve, egy tejelő tehenészeti gazdaságot és egy lucernaszárító üzemet keresett fel. Ez a látogatás megalapozhat egy GMO-mentes növényi fehérje alapú takarmányozással és a pillangós szárított takarmánynövény ágazat hazai fejlesztésével kapcsolatos tervezett kétoldalú együttműködést.

A párizsi SIA eseményén, február 23-án, a BIOEST kezdeményezés keretében, három hazai tudományos intézményi partner, a NAIK, a SZIE és az ÖMKI írja majd alá INRAE francia nemzeti agrár-élelmiszeripari és környezetvédelmi kutatóintézettel, valamint nemzetközi partnerintézményekkel együtt azt a keretmegállapodást, amely lehetővé teszi Magyarország részvételét a fenntartható, vegyszermentes mezőgazdaság megteremtésére irányuló programban. Ez az új uniós kutatási és innovációs keretprogram egyik prioritása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?