Megfelelési kényszer: az Európai Zöld Megállapodás kivétel nélkül minden szakpolitikát érinteni fog

Megfelelési kényszer: az Európai Zöld Megállapodás kivétel nélkül minden szakpolitikát érinteni fog

MTI
Átmeneti időszak lesz a jövő év az uniós agrártámogatásokban, az új Közös Agrárpolitika (KAP) elkészültéig a 2014-2020-as időszak szabályozása marad érvényben további egy évig, mondta az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Budapesten, egy háttérbeszélgetésen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Feldman Zsolt elmondta, az uniós szintű jogszabályok és a 2021-2027-es költségvetés elfogadását nagyban hátráltatja az új összetételű Európai Parlament és az Európai Bizottság tavalyi megalakulása, illetve a Brexit. Az eredetileg tervezett időpontra így az uniós jogszabályok biztosan nem készülnek majd el.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az államtitkár szerint fontos, hogy az új KAP-rendszerre való átállással a támogatások ne akadjanak meg, ne szüneteljenek. Emellett, fontos az is, hogy a Nagy-Britannia kilépése miatti közös KAP-forráscsökkenésnél ne csökkenjen jobban az agrártámogatások mértéke. Szerinte az Európai Bizottság jelenlegi javaslata kedvezőtlen, a KAP-ra szánt támogatásokat 20,7%-kal csökkentenék a következő hétéves ciklusban a 2014-2020-as időszakhoz képest. Mindezt úgy, hogy a gazdákkal szembeni elvárások többletkötelezettségekkel járnának.

Feldman Zsolt kiemelte, hogy a KAP a következő költségvetési időszakban sok lényeges elemében változni fog. Az új szabályozásban egyebek mellett a tagállamoknak a hagyományos vidékfejlesztési program mellett a közvetlen kifizetéseket és a piaci intézkedéseket is magában foglaló, úgynevezett stratégiai tervet kell létrehozni és elfogadtatni az EB-vel. Nyárra készülhet el a magyar stratégiai terv első változata, amely várhatóan 2022-től 2027-ig tartalmazza majd a kap keretében Magyarországra érkező valamennyi európai uniós forrás felhasználásának rendszerét, irányait és jogcímeit.

Juhász Anikó, az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár hozzátette, hogy a tervhez nagyon komoly előkészítő munkára van szükség. Első szakasza a helyzetelemzés elkészítése, amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) segítségével már megtörtént. Az idei év feladata a terv további elemeinek elkészítése, amit társadalmi vitára bocsátanak.

Feldman Zsolt beszélt arról is, hogy ha idén az Európai Uniónak sikerül megállapodni a hétéves költségvetéséről, az lehetővé teszi, hogy a KAP stratégiai tervekre vonatkozó jogszabálya is megszülessen még idén. A tagországok stratégiai terveiket e rendelet alapján nyújtják majd be, a jelenlegi ütemezés szerint 2021 elején.

A jelenleg tárgyalás alatt álló kilenc célkitűzésen alapuló jogszabály-tervezet szerint a Közös Agrárpolitika jobban meg kíván felelni olyan kihívásoknak, mint az éghajlatváltozás és környezetvédelemmel kapcsolatos elvárások vagy a generációs megújulás. Emellett segíti az agrárszektor piaci fenntarthatóságát és versenyképességét, jegyezte meg az államtitkár.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy az Európai Zöld Megállapodás szinte minden szakpolitikát érint, így a KAP stratégia tervek kialakítását és elfogadását, amelyeknek a rendeleteken kívül a most kialakítandó, a Termőföldtől az asztalig stratégiának is meg kell felelnie. A bizottsági elvárások szerint a tagállamok intézkedéseinek nagyobb mértékben kell támaszkodniuk a fenntartható gyakorlatokra, a precíziós mezőgazdaságra. A magyar álláspont szerint fontos, hogy az új elvárásoknak megfelelően, az ellentételezés is megjelenjen, mondta az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?