Elég a dumából!- A holland gazdák megint tüntettek

agrarszektor.hu
"Elég a dumából!" mottó alatt szerdán és tegnap Hollandia számos pontján ismét utcára vonultak a termelők. Utoljára október közepén ragadtatták el magukat, amikor kizárólag rajtuk akarta számon kérni a kormányzat a talajok és vizek nitrátosodását, miközben az építőipar és a közlekedés is ludas benne. A megoldásra tett javaslatok egyike sem tetszik a gazdáknak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Legutóbb október közepén szakadt el a cérna a holland termelőknél, ekkor 2200 traktor érkezett Hágába. Ekkor az váltotta ki a tiltakozást, hogy szeptemberben a nitrogén-kibocsátás csökkentése érdekében az állatállomány megfelezését javasolta a kormányzat. Ezt követte a megmozdulás, mire válaszul a közlekedési tempó csökkentését javasolta az ország vezetése. Ez az elképzelés sem aratott sikert. Újabb javaslatként az állati takarmányok fehérjetartalmának csökkentését írták volna elő, ami viszont a hizlalás tempóját lassította volna lényegesen. Szóba került a széndioxid-kvótához hasonlóan egy nitrogénkvóta bevezetése is.

A gazdák az egészből azt érzik, hogy számukra mindenképpen rosszabb világ jön, a legbosszantóbb azonban a politikai vezetés tehetetlensége.

EZ IS ÉRDEKELHET

A megmozdulás előtt a gazdák képviselői még egy kísérletet tettek a miniszterelnökkel, Mark Rutteval és a szakminiszterrel, Carola Schoutennel való egyeztetésre. "Eleget beszéltünk, most már a tettek következnek!“ - nyilatkozták ezt követően a szervezők a topagrar.com értesülése szerint. A holland gazdák ezután a közintézményeket vették célkeresztbe, az adóhivatal és a bíróság sem volt kivétel. Több száz traktorral pedig Hágába, Hollandia politikai központjába vették az irányt, ám az itteni tüntetést nem jelentették be előre, így a rendőrség a város határánál feltartóztatta a konvojt. A médiának nyilatkozó gazdák azt mondták: hirtelen jött ötletből kanyarodtak Hága felé.

A német gazdák mögött álló "Land schafft Verbindung" (A föld összeköt) csoport szolidaritásból tüntetőket exportált Hollandiába is, ezen kívül hazai terepen is flashmobokkal, azaz spontán tömegrendezvényekkel egészítette ki a megmozdulást. A német gazdák rendőrkísérettel, fegyelmezett sorokban érkeztek Hollandiába, ennek során komoly dugókat okoztak a 402-es és 403-as közutakon, illletve az A30-as autópályán. A Hannover és Amszterdam között futó autópályát sikerült teljesen blokkolniuk.

Tegnap a holland termelők ismét kivonultak, az euronews szerint 80 munkagéppel vonultak fel az A9-es úton, mielőtt a rendőrségi blokád megállásra kényszerítette a járműveket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?