Az EU a marhatartókat áldozza be a kereskedelmi háborúban?

agrarszektor.hu
Az Európai Unió beleegyezett, hogy az amerikai gazdaságokból származó marhahús nagyobb mennyiségben érkezzen be az unió belső piacára. Az EU azt reméli, ezzel csökkenthetők a kereskedelmi feszültségek, és elkerülhető az autóipart sújtó amerikai vámok megemelése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Úgy néz ki, hogy a szarvasmarhatartó gazdákon csapódik le a transzatlanti kereskedelmi háború feszültsége az unióban. A Reuters úgy értesült, hogy az Egyesült Államok garantáltan lehetőséget kap 45 ezer tonna hormonmentes marhahúst exportjára az unió piacaira.

Korábban az EU és az USA között feszültséget okozott a növekedési hormonokkal kezelt hús ügye, mivel az EU teljesen megtiltotta, hogy ilyen termék kerüljön a piacára. Végül 2009-ben egyeztek meg a marhahús-behozatali kvótáról, pontot téve a vita végére. A kvóta nagyobb részét az amerikai farmerek kapták, de a Kereskedelmi Világszervezet (World Trade Organization, WTO) szabályozása lehetővé tette az Egyesült Államokon kívülről érkező hús behozatalát is; így Ausztrália, Uruguay és Argentína is beszállt a versenybe, leszorítva az amerikai exportőrök arányát 30%-ra a kvótán belül.


Az Európai Bizottság, amely a kereskedelmi politikát is szabályozza az EU-ban, most abban egyezett meg az Egyesült Államokkal, hogy a kvótát megemelik 18.500 tonnával, ami a hét év után még tovább nőhet 35.000 tonnáig - közölték uniós források a Reuters hírügynökséggel. A megállapodást a többi fontos beszállító országgal is le kellett egyeztetni a WTO szabályozása szerint, ami meg is történt, egyedül Ausztrália ment bele kelletlenül az egyezségbe.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az EU tendenciózusan próbálja a kereskedelmi háború feszültségeit csökkenteni az Egyesült Államokkal. Tárgyalásokat kezdeményeztek az importvámok csökkentéséről olyan mezőgazdasági-ipari termékek esetében, amelyeket idáig visszafogott a védővám-rendszer, ezért az amerikai mezőgazdasági gépek nem jelentek meg nagy számban az EU belső piacán. Az Egyesült Államok szerint a szarvasmarhakvótával kapcsolatos tárgyalások témái közé fel kellene venni ezeket a kérdéseket is, de az unió külön-külön szeretne tárgyalni az egyes témákról.

A kereskedelmi tárgyalások múlt évben rekedtek meg Donald Trump amerikai elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke között. Akkor arról volt szó, hogy az USA nem vezet be büntetővámokat az EU-ból érkező gépkocsikra és mindkét fél kereste a megoldást a transzatlanti kereskedelmi kapcsolatok javítására. Most Trump újra azzal fenyegetőzik, hogy novembertől felemeli a védővámokat az autók behozatalára, az uniós tisztviselők pedig abban reménykednek, hogy a marhahúsegyezséggel az EU meg tudja mutatni, hogy korrekt kereskedelmi partner. 

Az EU jelenleg is tovább tervezi a szabadkereskedelmi megállapodások kiterjesztését Ausztráliával és a dél-amerikai Mercosur-országokkal, amelynek Argentína és Uruguay is a tagja. Mindkét esetben a tárgyalások egyik fontos része a marhahús behozatalnak növelése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03