Rabokat osztanak be mezőgazdasági idénymunkákra?

agrarszektor.hu
Javaslatot tett arra a brit kormány, hogy a Brexit miatti munkaerőhiányt rabokkal pótolják a mezőgazdaságban. A termelők azonban elutasítják az ötletet, mivel többségük nem szívesen alkalmazna gazdaságában rabokat, pedig a munkaerő hiánya egyre nagyobb problémát okoz az Egyesült Királyságban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Komoly munkaerőhiányt okozhat majd az Egyesült Királyságban, ha kilépnek az Európai Unióból. Az ország keresi a megoldást a problémára, és a közelmúltban arra tett javaslatot a brit kormány, hogy börtönben fogvatartottakat alkalmazzanak a mezőgazdasági szektorban a kieső munkaerő pótlására.

Az előzetes felmérések szerint a vendéglátást, az építőipart és az agráriumot érintheti majd a legsúlyosabban a Brexit. A foglyokat kockázatértékelésnek vetnék alá munkába állás előtt, és a jó magaviseletért lenne jutalmuk a farmokon való munka, amelyet ideiglenes engedéllyel végezhetnének. 

A szakemberek szerint ugyanakkor a fogvatartottak alkalmazása sem lesz megoldás a munkaerőhiányra. Lokális szinten valóban segítség lehet, de a rengeteg szezonális feladatot, mint példáuzl a gyümölcsök és a zöldségek betakarítása és csomagolása, nem fogják tudni megoldani így sem. Több piaci szereplő kifejezetten elutasítja, hogy a 6-9 hónapos szezonban fogvatartottakat alkalmazzon a gazdaságában.

A brit kormány viszont azt hangsúlyozza, hogy nem szándékoznak minden üres agrármunkahelyet foglyokkal betölteni, mindössze igyekeznek biztosítani az ágazat működését a Brexitet követően is. 2020 decemberéig a brit mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban dolgozó munkáltatók szabadon felvehetnek Európai Uniós állampolgárokat a különböző pozíciók betöltésére, és az Egyesült Királyságba érkező munkavállalók maradhatnak az országban később is. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?