Tehenek a szupermarketben - Tüntettek a gazdák (videó)

agrarszektor.hu
Teheneket hajtottak egy angliai szupermarketbe azok a tüntetők, akik a tejtermékek alacsony ára ellen tiltakoztak a szigetországban. Az Asda nevű brit élelmiszerlánc egyik üzletében végrehajtott akciót az okozta, hogy a közelmúltban a legnagyobb brit tejfelvásárlónak számító Arla vállalat 23,6 penny/liter (mintegy 100 forint) árra módosította a tej literenkénti felvásárlási árát Nagy-Britanniában. Nálunk is rossz a helyzet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Körülbelül hetven tüntető kampányolt az alacsony tejárak ellen Queenswayben, Angliában a helyi Asda elnevezésű szupermarketben. A tiltakozók két tehenet vezettek körbe az áruház polcai között, ezzel jelezve elégedetlenségüket a tej alacsony felvásárlási ára miatt.

A tüntetők szerint a gazdáknak legalább 30 penny/liter (mintegy 132 forint/liter) áron kellene értékesíteniük a tejet, de a legnagyobb brit tejfelvásárlónak számító Arla a közelmúltban ezt az összeget literenként 23,01 pennys árra (nagyjából 100 forintra) módosította. A tiltakozók úgy vélik, a tej a víznél is olcsóbb lett, és a gazdák helyzete lassan tarthatatlanná válik.

Magyarországon is drasztikusan csökkent az utóbbi időszakban a nyerstej felvásárlási ára, elsősorban az uniós tejtermelési kvóta megszüntetése és az első félévi túltermelés miatt. Jelenleg mintegy 75-76 forint a kilogrammonkénti átlagár, miközben korábban a 100 forint/kilogramm értéket is meghaladta. 

Az angliai tüntetésről felvételt is készítettek a jelenlévők:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03