Idén is a tavalyi katasztrofális évet nyögöm - interjú Torma Tamás fiatal gazdával

agrarszektor.hu
A 25 éves Torma Tamás számára soha nem volt kérdés, hogy mezőgazdasággal szeretne foglalkozni. 2008 óta 117 hektáron folytat növénytermesztést, és bár a tavalyi év számára is katasztrofális terméseredménnyel zárult, optimistán, tervekkel néz a jövőbe.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Torma Tamás: Mivel a családom is mezőgazdasággal, földműveléssel foglalkozik, számomra is egyértelmű volt a választás. A gazdálkodást többnyire bérelt szántó területen, és néhány hektár saját területen kezdtem el. A 2008-as év őszétől indítottam el önálló gazdálkodásomat. A növénytermesztésen kívül állattenyésztéssel is foglalkozom. Jelenleg 8 darab vegyes korcsoportú szarvasmarhát nevelek.

Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Torma Tamás: Jelenleg 117 hektáron folyik a termelés, melyből körülbelül 20 hektár a sajátom. Klasszikus szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozom: búzát, kukoricát, napraforgót termelek. Búzát a területeim 40-50 százalékán, napraforgót és kukoricát 20-30 százalékán, pillangós növényeket 20 százalékán termesztek. Az említett növények közül véleményem szerint bármelyiket érdemes termelni, ha jó az időjárás, és ha jó áron lehet eladni.

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

Torma Tamás: A megtermelt árut a közelben lévő felvásárló cégeknél értékesítem, a Helyő Gabonamag kft-n, és az Abaúji Olajmag kft-n keresztül. Ennek a két szövetkezetnek én is tagja vagyok, és soha nem tapasztaltam problémát eddigi értékesítéseim során.

Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

Torma Tamás: Nekem is nagyon rossz volt a 2010-es év, mert nagyon sok belvizes területem van. A tavalyi évben csak búzát tudtam termelni, azt is nagy veszteséggel. Tavaszi növényeket a sok eső matt nem tudtam vetni, így vis majort kellet jelentenem. A rengeteg vetetlen terület hatással van az idei évre is, mert kétszerannyi munkát kell elvégeznünk. Ősszel a belvíz miatt volt nehézkes a vetés, most pedig a szárazság miatt.

Agrárszektor.hu: Mikor volt sikeres a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

Torma Tamás: 2008 szeptemberében kaptam kézhez a határozatot, hogy megnyertem a Fiatal Gazda pályázatot. Ebből sikerült megvásárolnom a termeléshez szükséges anyagokat (vetőmag, műtrágya) és munkagépeket.

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

Torma Tamás: Ez volt az első pályázatom, amit az internetről tudtam meg.

Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

Torma Tamás: Terveim között szerepel, hogy a használt területek közül a saját tulajdont növeljem, mert csak így lehet biztosítani a gazdaság jövőjét.

A géppark bővítésén és fejlesztésén azért gondolkodom, hogy gyorsabban és igényesebben tudjam elvégezni a munkát. A jövőben szeretnék beszerezni egy nagyteljesítményű traktort és hozzá való vetőgépet.
Jelenleg egy MTZ tipusú traktorral és hozzá való munkagépekkel rendelkezem. A gazdaságban lévő nagyobb munkákat a testvérem segítségével tudom megoldani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?