Itt az újabb hidegbetörés: nem kímélte a fagy ezeket az ültetvényeket

Itt az újabb hidegbetörés: nem kímélte a fagy ezeket az ültetvényeket

agrarszektor.hu
Két egymást követő fagyos éjszakát hozott Lengyelországban az újabb hidegbetörés, ezúttal főleg az északi és keleti vajdaságokban. Május 8-9-én újabb károk sújtották a térség gyümölcsöseit. A következő napokban melegebb lesz, és a hét végén az előrejelzések szerint már nem fordulhatnak elő ilyen mértékű fagyok, ám a nyárias hőmérsékletek még mindig nem térnek vissza. Sőt, a következő, május 13-19. közötti héten még lehet számítani újabb éjszakai fagyokra is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meteorológiai szolgálat előrejelzései ezúttal is pontosnak bizonyultak Lengyelországban, a gyümölcstermesztők pedig újabb fagykárokról számoltak be az előző két éjszakán. Ezúttal az ország északkeleti és keleti régióiban, a Varmia-mazúriai vajdaságban (Warmińsko-Mazurskie) és  a Podlasiei vajdaságban (Podlaskie) volt a legkeményebb a fagy, de a Mazóviai vajdaság északi részén is több helyen lokálisan mínusz 5°C-ig süllyedt a hőmérő higanyszála. A Łódźi vajdaságban (Łódzkie) és a Sziléziai vajdaságban (Śląskie) is voltak fagyok, de itt a hőmérséklet nem csökkent ennyire drámai mértékben - írja a FruitVeB.

A fagykárok mértékét e két éjszaka után nehéz felbecsülni, különösen azért, mert a korábbi, áprilisi fagyok után kumulatív hatás következett be. A termelőktől származó első információk azonban azt mutatják, hogy ezúttal a károk súlyosak. Különösen Mazóvia szamócatermesztőinél látható jelentős kár, ami már rövid távon is meg fog mutatkozni a piaci viszonyok alakulásában.

EZ IS ÉRDEKELHET

Országos szinten a termésveszteségek olyan jelentősek, hogy a Mezőgazdasági Minisztérium bejelentette: támogatást fog nyújtani a fagykárokat szenvedett termelőknek. A kérdés az, hogy milyen gyorsan fogják felmérni a károkat, és milyen mértékű lesz ez a támogatás. Egyes termelők, különösen a gyümölcstermesztők, potenciális termésük akár 90 százalékát is elvesztették.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?