Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.23. kedd

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.04.23. kedd

agrarszektor.hu
A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés - derül ki az Agrárszektor keddi (2024.04.23.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, keddi (2024.04.23.) napon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kedd reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, keddi (2024.04.23.) napon.

2024.04.23. kedd: A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Meleg jellegű fronthatással számolhatnak a frontérzékenyek. Náluk felléphet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság. Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet.

A következő napon várható időjárás

2024.04.24 szerda: Nagyrészt borult lesz az ég, majd napközben elsősorban az Alföldön válhat szakadozottá, gomolyossá a felhőzet. Éjjel sokfelé várható csapadék, napközben a Nyugat-Dunántúlra és az ország északi megyéire korlátozódik az eső, másutt helyenként lehet zápor, esetleg zivatar. A Dunántúlon az északnyugati, másutt a délnyugati, nyugati szelet kísérik erős, néhol viharos széllökések. Hajnalban a hőmérséklet 2 és 11 fok között várható. A csúcsérték a Dunántúlon és a főváros környékén 7 és 13, másutt 13 és 17 fok között valószínű.

Friss híreink:

Bezzeg a sógoroknál? – az osztrák mezőgazdaság a turizmus díszlete

Az osztrák mezőgazdaság a rá jellemző kis birtokméretekkel és földrajzi viszonyokkal aligha jelentene biztos megélhetést az ágazati szereplőknek, akiknek régóta inkább a falusi turizmus és vendéglátás, az „alpesi idill” jelenti az érdemi bevételt – az uniós és nemzeti támogatások mellett. A tényleges mezőgazdasági munkát, sőt, egyre inkább a szolgáltatásokat is vendégmunkások végzik, az ágazat a ráépülő feldolgozással együtt azonban így is prémium minőségű, gyakran helyi jellegű és biominősítésű élelmiszert képes előállítani, amely magáénak tudhatja az osztrák lakosság töretlen elkötelezettségét is.

Váratlan hírek jöttek a magyar barackról: ilyen már rég történt itthon

Április második felére befejeződött a gyümölcsfák virágzása Magyarországon. És bár egyelőre úgy fest, az ültetvények sikeresen átvészelték a nagy tavaszi hidegeket, 2-3 hét még hátravan a fagyveszélyes időszakból - Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektornak. A szakember beszélt arról is, hogy hazai kajszi és az őszibarack már túl van a terméskötődésen, és olyan jó a barackok kötődése, sok helyen még ritkítani is kellett. A szüretkori gyümölcsméretekben ugyanakkor még visszaüthet a mostani hűvös időjárás, de egyelőre nem lehet oka panaszra a magyar termelőknek.

Sokaknak van gyümölcsfájuk a kertben, de erre nem figyelnek: itt hibáznak

Idén talán szerencsésebbek a gyümölcsfák tulajdonosai, mert annak ellenére, hogy a virágzás korábbra tevődött, mégis jóval kevesebb olyan tavaszi fagyos éjszaka volt - és várhatóan már nem is lesz több, ami virágzásban érte volna a fákat, így megritkítva a termést. Az, hogy egy adott fa mennyi virágot hoz egy évben, sok tényezőtől függ, még a faj és fajtatulajdonságokon kívül is. Ha előző évben keveset termett a fa akkor a következőben a növény alapvetően több termésre készül. De a gyümölcsfák esetén jellemzőek a „kihagyó évek”, amikor minden kedvező körülmény ellenére a növény kicsit pihen, és kevesebb termést hoz.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Brutál áremeléssel robban a szezon a Balatonnál: 28 százalékkal is drágább lehet a nyaralás 2024-ben

Tavalyhoz képest átlagosan 10 százalékkal emelkedtek a szállásárak a Balatonnál. A legnépszerűbb településeket vizsgálva azonban kiderült, hogy sokutt még ennél is durvább a drágulás: Balatonalmádiban például majdnem 29 százalékkal fizetnek többet egy főre éjszakánként az előfoglalók, mint 2023 hasonló időszakában. A szállástípusok közül leginkább a panziók drágultak a magyar tengernél. Mint az egyik legnagyobb hazai szállásportáltól megtudtuk, az előfoglalásokat jellemzően júliusra és augusztusra adják le a nyaralást tervezők, de idén erős trendnek látszik a last minute foglalás.

A csőd széléről kapaszkodnak felfelé: sorra nyitnak újra a vidéki mozik, mégis kinek éri ez meg?

A mozi vidéken nem csupán egy hely, ahol filmeket lehet nézni, hanem gyakran szinte az egyetlen, tegyük hozzá, viszonylag olcsó lehetőség arra, hogy közösségileg kikapcsolódjunk. Talán emiatt sem szűntek meg az önkormányzati fenntartású mozik, sőt egyre több kisváros dönt úgy, hogy belevág, és újra saját moziteret nyit. Holott a Covid, aztán a rezsiválság a csőd szélére sodorta a hazai mozisokat, mi nézők pedig a nyakunkba kaptunk egy 30-50%-os jegyár-emelkedést… Túlélésről, vidéki mozizásról a szombathelyi AGORA–Savaria Filmszínház vezetőjével, Mayer Rudolffal beszélgettünk.

NEKED AJÁNLJUK
Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda
Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2020.02.12. szerda

Reggel, délelőtt többnyire derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, majd a déli óráktól megnövekszik a felhőzet, és elszórtan záporeső is kialakul, az Északi-középhegységben hózápor, délnyugaton egy-egy zivatar is előfordulhat

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 16:01