Kevés a jó minőségű sárgarépa, ezért durván megnőtt az ára

Kevés a jó minőségű sárgarépa, ezért durván megnőtt az ára

agrarszektor.hu
A lengyel Fresh Market Info már az előző héten is valószínűsítette a belföldi nagybani sárgarépaárak emelkedését, mivel a piacot döntően a rosszabb minőségű, tárolásra kevésbé alkalmas tételek rohamszerű kipörgetése jellemezte, ami a jobb minőségű zöldség árát is lefelé húzta. Ezeknek a dömping tételeknek a kifutása pedig általában áremelkedést von maga után.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezt a hatást tompítja egy csaknem mindén évben jelentkező szezonális jelenség: január elején a zöldségek és gyümölcsök nagykereskedelmi piacán bizonyos lassulás tapasztalható az ünnepek alatti nagy kiköltekezés miatt, ami pedig nem kedvez az esetleges áremelkedéseknek. Idén azonban ez egyes zöldségek, köztük a sárgarépa esetében másként alakult - a kemény fagyok megérkezése aktivizálta a piac keresleti oldalát, ugyanakkor csökkentette a jelenlegi kínálatot - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ennek következtében a sárgarépaárak az előző héten jelentősen emelkedtek. A lengyel nagykereskedelemben már Vízkereszt (január 6.) előtt is regisztrálható volt némi emelkedés, ám a múlt héten ez már +20%-os ugrást jelentett. Ennek eredményeként a mosott, zsákos kiszerelésű sárgarépa eladási ára a nagybani piacokon az előző heti 1,5-2 PLN/kg (130-175 Ft/kg) közötti sáv és 1,75 PLN/kg (152 Ft/kg) átlagár után az 1,80-2,40 PLN/kg közötti tartományba (155-210 Ft/kg) emelkedett, ami 2,1 PLN/kg (180 Ft/kg) átlagárat jelent. Megjegyzendő, hogy ez a változás igen hirtelen következett be, és egyelőre nem lehet megállapítani, hogy ez egy emelkedő tendencia kezdete, vagy csak pillanatnyi megugrásról van szó.

Szakértők azonban a trendszerű emelkedést valószínűsítik, mivel a rendelkezésre álló, jó minőségű készletek szintje alacsony. A következő hetek fő kérdése az lesz, hogy mennyi maradt még a rosszabb minőségű, gyorsan értékesítendő készletekből, amelyeket nem lehet pár hétnél tovább eltárolni. Gyorsan, tehát olcsón, ami továbbra is nyomást gyakorolhat a jobb minőségű készletek áraira. Ez nem csak lengyel probléma, erről a jelenségről a holland (és a belga) piac szakértői is beszámoltak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?