Élesedik a helyzet: vörös kód lépett életbe Magyarországon hétfő este 8-tól

Élesedik a helyzet: vörös kód lépett életbe Magyarországon hétfő este 8-tól

MTI
A hideg időjárás miatt hétfő este 8 órától léptetik életbe az úgynevezett vörös kódot, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása - jelentette be a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára Budapesten. Fülöp Attila közölte: az intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az államtitkár kiemelte: a vörös kód ideje alatt bármilyen szociális intézmény - fenntartótól és ellátotti körtől függetlenül - köteles befogadni a bajba jutott embereket. Kitért arra, hogy a meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet prognosztizált, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik. Fülöp Attila elmondta, a hajléktalanellátóknál van férőhely, jelenleg a budapesti ellátók kihasználtsága 76, az országos hálózaté pedig 80 százalékos. Az államtitkár arra kér mindenkit, hogy aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók a kormányzati felületeken - tette hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET

Lesznek olyan tájai hazánknak, ahol napközben sem emelkedik a hőmérséklet 0 fok fölé, de a még nagyobb veszélyt az éjszakai és a hajnali órák jelentik, amikor sokfelé mérhetünk majd -8, -10 fok körüli hőmérsékleteket, de a leghidegebb tájainkon -13, -15 fokot is mutathatnak majd a hőmérők. Ebben az időben életveszélyes hosszabb ideig az utcán tartózkodni - írja az Időkép.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?