Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: nem sok gazda örülhet

Megjött a helyzetjelentés a magyar földekről: nem sok gazda örülhet

agrarszektor.hu
Bár az elmúlt néhány nap csapadékmentes időjárása egy kis időt adott a korábbi esők miatt kialakult árhullámok levonulásának, a víz talajba való be- és leszivárgásának, a párolgás ilyenkor nagyon kicsi, így a belvizes területek nagysága alig csökkent. Az őszi vetéseknek a tartós vízborítás viszont nem tesz jót, 4-5 Celsius fok alatt még bírják az állományok. A napokban ismét csapadékos és szeles napok állnak előttünk, és főleg vasárnaptól jelentős melegedés is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt héten szerdán még igen komoly csapadék hullott hazánkban, főleg a déli területeken, majd csütörtökön és pénteken már csak elszórtan esett. Azóta viszont szünet van az esőben. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 mm-t, a 90 napos mennyiség pedig a 200 mm-t, mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A talajok felső egy méteres rétege az ország nagy részén telített állapotban van, a belvízzel elöntött területek nagysága egyre nő. A hét végén és hétfőn sokfelé volt napos az idő, majd a tartós ködréteg északkelet felől egyre nagyobb terültre terjedt ki - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat friss agrometeorológiai előrejelzéséből. 

A hőmérséklet kissé az átlag fölött alakult, éjszakánként csak gyenge fagyok fordultak elő (a talajban sem alakult még ki számottevő fagy ezen a télen eddig). Napközben pedig ezen a héten a déli órákra már 10 fok közelébe melegedett a levegő a napos részeken, miközben a borult, ködös tájakon csak 0 fok közelében alakult a csúcsérték. 

Ilyen időre számíthatunk az ünnepekkor

A héten ismét változékonyra fordul időjárásunk. Vasárnapig több hullámban érkezik csapadék főként eső, de szombaton sokfelé eshet hó is. Tartósabban megmaradó hóréteg azonban nem valószínű. Vasárnaptól csökken a csapadékhajlam, kedden és szerdán pedig már száraz idő valószínű. Összességében nagy területen eshet 10 mm-t meghaladó csapadék, északnyugaton pedig akár 20-30 mm-nél is több eshet. Úgy tűnik, idén sem lesz fehér karácsonyunk, hiszen igen enyhe időre van kilátás, pénteken 6-11, vasárnaptól pedig 10 fok körüli maximumokkal. Csak szombaton várhatók alacsonyabb értékek a borús, csapadékos idő miatt. Meglehetősen szeles idő várható hétfőig, a nyugatias szél sokfelé lesz erős, helyenként viharos lökésekkel. Keddtől viszont ismét növekszik majd a ködhajlam.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?