Hatalmas havazás jöhet Magyarországon: 15-20 centi hó is eshet

Hatalmas havazás jöhet Magyarországon: 15-20 centi hó is eshet

agrarszektor.hu
A legfrissebb előrejelzések szerint december 6-án havazni fog Magyarországon. A meteorológusok szerint a Dunántúlon akár 15-20 centiméter hóra is lehet számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ismét változás előtt áll az időjárás: érkezik a soron következő mediterrán ciklon, ami pár fokkal enyhébb, de újra nedvesebb levegőt szállít majd az ország fölé. Csütörtökig főleg a Dunántúlon hullhat nagy mennyiségű csapadék, a Győr-Nagykanizsa vonal mentén akár 30-40 milliméterre is lehet számítani - írta meg az Időkép.hu.

Kedd reggel az agglomerációban és északon már előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, de legfeljebb lepel 2-3 centiméter friss hó hullhat. A déli óráktól délnyugaton elered az eső, majd a csapadék északkelet felé terjeszkedik, estig főként a Dunántúl déli és keleti felén, illetve a Duna mentén eshet, a főváros környékén este gyenge ónos eső sem zárható ki.

Szánnal érkezik a Mikulás a Dunántúlra

Szerdára virradóan a Dunántúlon dél felől újabb hullámban érkezik a csapadék: a kezdeti esőt átmeneti ónos eső, havas eső, majd havazás váltja fel, szerda reggel nagyjából a Tatabánya-Pécs vonaltól nyugatra ébredhetünk havazásra. Napközben is főként az említett vonaltól nyugatra folytatódik a havazás, majd lassanként kelet felé terjeszkedik a csapadékmező, de a középső tájakon inkább eső, havas eső valószínű. Este a Dunántúl keleti részén, a főváros környákén és az Északi-középhegységben is havazás válthatja az esőt. 

Forrás: Időkép.hu
Forrás: Időkép.hu

A Bakonyban és a Kisalföldön akár 15-20 cm hó hullhat

A Dunántúl nagy részén hosszú idő után így havazással telhet Mikulás napja, nyugaton, északnyugaton sokfelé vastagabb, 10-15 centiméteers hótakaró is kialakulhat, sőt a Bakonyban és a Kisalföldön még ennél is több hullhat. A csapadékzóna súlypontja csütörtökön kelet felé helyeződik, itt inkább eső, havas eső lehet a jellemző csapadékforma. A Dunántúlon a havazás fokozatosan megszűnik, viszont feltámad az északnyugatira forduló szél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?