Hatalmas biznisz a magyar földeken: az egész világon tarolnak ezek a vetőmagok

Hatalmas biznisz a magyar földeken: az egész világon tarolnak ezek a vetőmagok

agrarszektor.hu
A hazai agrártermelés hosszú távú fenntarthatóságát a hazai minőségi vetőmagok és szaporítóanyagok biztosítják - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács megalapításának 30 éves jubileumi rendezvényén, Siófokon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy István beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács célkitűzései nem változtak az elmúlt három évtizedben: mindig a magyar vetőmag előállítás fenntartásáért dolgoztak. Mindenkor olyan termékeket biztosítottak, amelyek kielégítik a hazai gazdálkodók igényeit, és követik a változó gazdasági és nem utolsó sorban környezeti, éghajlati viszonyokat is. A tárcavezető hangsúlyozta, a szakmai alapvetéseket és a mindennapi kenyerünket nem veszélyeztethetik divatos ideológiák. Az a közös feladatunk, hogy megfelelő válaszokat találjunk a társadalmi igényekre és kihívásokra - tette hozzá. A miniszter kitért arra is, hogy a vetőmag ágazat is nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági kérdés, az érdekképviseleti szervezet pedig a magyar kormány stratégiai partnere, ezért közösen kell dolgozunk azon, hogy továbbra is biztosítsuk az aratáshoz a jó minőségű alapanyagot - fejtette ki Nagy István.

A miniszter elmondta, Magyarország a régióban vetőmag-termelési, illetve kereskedelmi központtá vált, sőt hazánk a világ élvonalába tartozik, és ott van a legnagyobb vetőmag-előállító országok tízes rangsorában. Az elmúlt években a hazai szántóterület 3-4%-án termesztettek vetőmagot, mintegy 100 növényfaj több mint 1600 fajtájának a vetőmagját. A vetőmag-előállítás évjárattól függően 100-120 ezer hektáron folyik - fűzte hozzá Nagy István.

A tárcavezető kiemelte, a szakmai szövetség munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a vetőmagkivitel stabil lábakon álljon. A búza vetőmagot sikeresen exportálja hazánk Olaszországba, Ausztriába, Romániába, Lengyelországba és Szlovéniába. A napraforgó vetőmag elsősorban az Európai Unióban, de az EU-n kívüli országokban is keresett. A kukorica vetőmag legnagyobb mennyiségben eddig Oroszországban, Romániában, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban talált gazdára. Nagy István ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus a vetőmagexportunkra is jelentős hatást gyakorolt, így szükség van a kivitel további erősítésére, a versenyképesség fokozására.

A vetőmagszektor az agrárium egyik kiemelt területe, mind a mennyiségi, mind a minőségi mutatókat nézve szoros összefüggésben van a mezőgazdaság teljesítményével - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. A szakember rámutatott: mint az agrárium minden területén, a vetőmagtermesztés esetén is számos kihívással kellett szembenézni az elmúlt időszakban. A tavalyi, történelmi mértékű aszály hatalmas károkat okozott a szántóföldi növénytermesztésben, és ez a vetőmag-előállítást is negatívan befolyásolta. Az aszály ugyanakkor ismételten rávilágított a hazai öntözésfejlesztés fontosságára, a csatornarendszerek rehabilitációjára, amelynek fejlesztése a közeljövő egyik legnagyobb közös feladata lesz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?