Óriási hiány van ebből a zöldségből Európában

Óriási hiány van ebből a zöldségből Európában

agrarszektor.hu
Novemberben a lengyel friss zöldségpiacon némi javulás következett be a hazai karfiol kínálatában, ami olyan jelentős volt, hogy a hónap elejéhez képest 29%-kal, 3,50-5,00 PLN/db (300-425 Ft/db) közé csökkentek a nagybani piaci árak. Ez a jelenség tavaly is bekövetkezett, igaz, akkor az ármérséklődés jóval szerényebb mértékű, mindössze 14%-os volt. És az idei évben volt is honnan csökkenni: a november közepére kialakult árszint még így is mintegy 30%-kal magasabb, mint az előző 10 évben mért legmagasabb átlagár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2023-as magas árszint oka, hogy Lengyelországban az idei évben a korábbiaknál jóval kisebb karfioltermést takarítottak be: az idei 126 ezer tonna körüli termés messze elmarad például a 2014-es 246 ezer tonnás volumentől. Erre jött még rá a nemzetközi piacokon is tapasztalható relatív keresletnövekedés, mivel a zöldségféle hiánycikknek számít szerte Európában. Spanyolországban most kezdődik a betakarítás, de az ottani kedvezőtlen időjárás nem csak a gyümölcs-, hanem a zöldségtermesztésnek is megártott: jelentős viharok pusztítottak elsősorban Spanyolország déli részén, de a karfioltermelés központjainak tekinthető Murcia és Alicante tartományokban is jelentős károk keletkeztek. Erre az okra vezethető vissza, hogy a murciai termelők által kínált karfiol eladási ára jelenleg legalább 2 euró/darab, ha ugyan van eladásra kínált termék a piacon - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezért nincs is honnan karfiolt importálni, legalábbis jelentős mennyiségben, ami pedig mégis érkezik, az elsősorban a kiskereskedelemben 7,00-8,00 PLN/db (595-680 Ft/db) áron kínált gyenge minőségű (főként Olaszországból importált) áru. Ennek eredményeként döntően a hazai karfiol uralja a piacot, és az import egyelőre még nem jelent konkurenciát. Mivel pedig belföldi termésből is kevesebb van, mint az előző években, nagyon valószínű, hogy a mostani magas árszint huzamosabb ideig kitart majd.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29