Itt a friss jelentés: meglepő eredménnyel zárult az aratás idén

Itt a friss jelentés: meglepő eredménnyel zárult az aratás idén

agrarszektor.hu
Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása. A betakarításra rányomta bélyegét az Ukrajna európai gabonaexportja által okozott nehéz gabonapiaci helyzet, ezért a magyar kormány fenntartja az importkorlátozást és tovább harcol azért, hogy a magyar és a régió gazdálkodói végre érdemi EU-s védelmet nyerjenek - jelentette be Feldman Zsolt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai alapján elmondta, hogy teljesen befejeződött a napraforgó, a szója és a burgonya betakarítása. Napraforgó esetében a termés mennyisége 2 millió tonna, a hektáronkénti hozam országosan 3 tonnás, szemben a tavalyi 1,8 tonnával. A szója betakarítása 58 ezer hektárról 177 ezer tonna mennyiséget eredményezett, azaz a termésátlag kicsivel több, mint 3 tonna hektáronként. A burgonya 27 tonnás hektáronkénti termésátlaggal és 161 ezer tonnás végeredménnyel zárt. A cukorrépa betakarítása felénél tart, 58 tonnás hektáronkénti átlaggal, 431 ezer tonna országos eredménnyel. A kukorica országos termésátlaga 8 tonnára emelkedett hektáronként, 89 százalékos betakarási szintnél a már betakarított összmennyiség meghaladja az 5,3 millió tonnát.

EZ IS ÉRDEKELHET

A napraforgó termésátlagai országosan eléggé kiegyensúlyozottak, a kukorica esetében régiónként jobban eltérnek, míg a Dél-Alföldön a 6,2 tonna/hektárt alig éri el az átlaghozam, addig  Nyugat-Dunántúlon és Észak-Magyarországon 8,9 tonna/hektár körül alakult. Feldman Zsolt kiemelte, hogy az Agrárminisztérium az összes lehetséges eszközzel segíti a gazdálkodói pénzügyi likviditás fenntartását az államilag támogatott, kedvezményes kamatozású hitelkonstrukciók biztosításával és az idei évben 270 milliárd forint támogatási előleg- és részfizetés biztosításával. Hangsúlyozta azt is, hogy a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázati felhívások és támogatási jogcímek, a pályázati menetrend elérhető a minisztérium tematikus weboldalán a https://kap.mnvh.eu/- n. Az államtitkár felhívta az érintettek figyelmét, hogy kísérjék figyelemmel az Agárminisztérium minden tájékoztatását annak érdekében, hogy minden termelő megtalálja a számára legmegfelelőbb támogatást.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58