Aranyáron mérik a világ egyik kedvenc fűszerét: ezért drágult meg ennyire

Aranyáron mérik a világ egyik kedvenc fűszerét: ezért drágult meg ennyire

agrarszektor.hu
A vanília sütemények, fagylaltok alapíze. Nemcsak alapfűszer a háztartások és éttermek, cukrászdák konyháján, hanem a kozmetikai és gyógyszeriparban is felhasználják. A világ legnagyobb vanília-termesztője Madagaszkár, ahonnan az áru 40 százaléka származik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vanília a sáfrány után a második legértékesebb fűszer, és a világ legnépszerűbb aromája a fogyasztók körében. A világ vaníliakivonat-készlete a Vanilla planifolia trópusi orchideafaj szárított babjából származik, mely Mexikóban őshonos, de már széles körben termesztik az egész trópusokon - derült ki az Oeconomus infografikájából. A növény indaként nő, amely általában egy nevelőfán vagy akár egy rúdon kúszik fel. Termesztésének nagy az élőmunkaigénye, a vaníliavirág körülbelül egy napig virágzik évente, néha kevesebb ideig, ezért a termelőknek minden nap ellenőrizniük kell az ültetvényeiket a nyitott virágok után kutatva. A szüret általában június és szeptember között tart.

A fentiekből következően a vanília termesztésének nagy az élőmunkaigénye, mivel egyebek mellett kézzel porozzák be az orchideavirágokat, továbbá az időjárási változásoknak is kitett a termesztése. A fűszer kilogrammja 2017-2018-ban többe került, mint egy kilogramm ezüst, így a vaníliát termesztő gazdáknak a tolvajokkal is szembe kellett nézniük, fegyveresen őrizték az ültetvényeket, feldolgozó üzemeket. Az Oeconomicus cikkéből kiderült, hogy a 2018-as évet követően csökkent a vanília ára globálisan, melyben a koronavírus-járvány miatti keresletcsökkenés (elsősorban vendéglátás), illetve a kínálat növekedése, vagyis az új telepítések is főszerepet játszottak.

Ezeket kevesen tudják a világ egyik legkeresettebb fűszernövényéről

A vaníliát eredetileg a totonak indiánok, majd az aztékok termesztették a mai Mexikó területén. Hernán Cortés és a többi spanyol felfedező a Mexikói-öböl partvidékére érkezve nevezte el vaníliának a növényt (spanyol vainilla szó, vagyis kis hüvely), és hozták el Európába a fűszert. A vanília szót először 1754-ben jegyezték fel az angol nyelvben. Az európaiak általi első felfedezésétől számítva 300 éven át Mexikó monopóliummal rendelkezett a vanília tekintetében, egészen a 19. század közepéig az ország a vanília fő termelője volt. Ennek oka, hogy a növényt nem tudták Mexikón kívül termeszteni, mivel a beporzást kizárólag különleges őshonos orchideaméhek végezték. Ez egészen addig állt fenn, amíg fel nem fedezték a kézi beporzást Réunion szigetén. Innen került a Comore-szigetekre és Madagaszkárra a vanília a 19. században.

A vanília termesztésének több mint 75%-át három ország adja. A 2020-as adatok szerint Madagaszkárban termesztették a fűszer 39,1%-át, Indonéziában a 30,3%-át, illetve Mexikóban 7,7%-ot. A vanília termesztésével foglalkozó top10-es lista többi országa ezen a 22,9%-on osztozik.

A vanília árát számos tényező befolyásolhatja

A vanília ára erősen változékony, a kereslet-kínálati tényezők (koncentrált termelés, kereslet felfutása vagy zuhanása), időjárási és egyéb tényezők befolyásolják. Mint ismeretes, a vaníliával nem kereskednek úgy a nemzetközi árupiacon, mint például a kávéval vagy a kakaóval. A vaníliatermesztők nem élveznek védelmet, nincsenek szankciók és nincsenek olyan szabályok az iparágban, amelyek segítenének szabályozni a vanília árát, vagy támogatást nyújtanának a vaníliatermesztés ösztönzésére.

Hogy alakultak az árak az elmúlt években?

2004-2013 között a vanília kilogrammjának ára 20 és 50 dollár körül alakult. 2014-2015-re azonban megnőtt a fűszer iránti globális kereslet, terjedni kezdett a tudatosabb vásárlás, a vásárlók pedig elkezdték keresni a természetes hozzávalókat kezdték keresni a vásárlók. Ezekben az években 100-200 dollár körüli szintekre nőtt a vanília ára. A fűszer ára 2017-2018-ban érte el a csúcsát, amikor 600 dollárnál is többet kértek egy kilogrammért, vagyis a vanília drágább lett az ezüstnél is. Az ezüst világpiaci ára ebben az időszakban 450-550 dollár/kilogramm körül mozgott. Ráadásul 2017-ben az Enawo ciklon pusztított Madagaszkáron, a vaníliatermés 90%-át elpusztítva. 2020-tól a koronavírus-járvány miatt csökkent a vanília ára: visszaesett az éttermek kereslete, bár ezt némiképp kompenzálta a háztartások otthoni főzése-sütése révén megnövekedett kereslet. A madagaszkári kormány 2020-ban árszabályozási intézkedéseket vezetett be, a természetes vaníliarúd minimális exportárát azóta 250 dollár/kg-ban állapították meg. Az elmúlt években Indonézia és Pápua Új-Guinea is egyre inkább fellépett a nemzetközi vanília-porondra, csökkentve ezzel a Madagaszkár felé való kitettséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?