Fertőzött vetőmag okozhatott járványkitörtést Marokkóban

Fertőzött vetőmag okozhatott járványkitörtést Marokkóban

agrarszektor.hu
Ismét megjelent a ToBRFV vírus Marokkóban a paradicsomállományokban. A marokkói hatóságok szerint fertőzött vetőmag okozhatta a mostani járványkitörést - hatósági intézkedések következnek az érintett állományokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A marokkói növényorvosi kamara, az NPPO a közelmúltban tájékoztatta az európai ügynökség, az EPPO titkárságát az A2 listás ToBRFV vírus (paradicsom barna termésráncosodása, Jordán-vírus, tomato brown rugose fruit virus) belföldi állományokban történt észleléséről. A vírust először 2021 októberében észlelték Souss-Massa régióban, 2022 márciusában pedig Dakhla régióban. A 2022-2023-as termelési szezonban mintegy tíz észlelést igazoltak üvegházi paradicsomon. A mostani járványkitörés forrása fertőzött importált vetőmag - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Marokkóban a ToBRFV 2018 óta kiemelt karantén kórokozó, és észlelése esetén hatósági intézkedéseket vezetnek be. Ezek közé tartozik a fertőzött növények megsemmisítése, a gazdanövények termesztésének korlátozása és különböző higiéniai intézkedések alkalmazása. A ToBRFV kórokozó státuszát Marokkóban hivatalosan a “jelenlévő, korlátozott elterjedésű, hatósági ellenőrzés alatt álló” kategóriába helyezték.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?