Óriási változás jön a magyar földeken januártól: erről mindenkinek tudnia kell

Óriási változás jön a magyar földeken januártól: erről mindenkinek tudnia kell

MTI
Jövőre a gazdálkodók már nem mentesülnek a vetésváltás és a nem termelő területek kijelölésének új uniós előírásai alól, de a változásokról tájékozódhatnak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) online összefoglalójából - közölte a NAK az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EU Közös Agrárpolitikájának vetésváltásra és a biológiai sokféleség megőrzésére vonatkozó szabályai a korábbinál is nagyobb körültekintést követelnek meg a termelőktől, szigorúbb feltételeket kell teljesíteniük - indokolták a kiadvány megjelentetését. Hozzátették, hogy az egyes támogatási jogcímekhez kapcsolódó vetésváltási és parlag-kialakítási kötelezettségek alól csak átmenetileg, a világszintű élelmiszerellátási nehézségek miatt adott mentességet az Európai Bizottság, Magyarország más tagállamokkal együtt hiába kért hosszabbítást. 

Az új szabályrendszerből a NAK közleménye kiemeli: az egyik előírás szerint két egymást követő évben a gazdák nem vethetnek azonos növénykultúrát ugyanazon a területen. Egy másik megtiltja például költési és fiókanevelési időszakban a sövények és fák kivágását, előírja a védett tájképi elemek megőrzését, többek között a fákét, bokorcsoportokét, tavakét. Az előírás szerint a parlagon hagyott terület legrövidebb pihentetési időtartama január 1-től augusztus 31-ig tart, ez alatt gondoskodni kell a talaj növényborítottságáról és a tarlómaradvány-takarásról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?