Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre jó a tökhéj a kertben

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mi mindenre jó a tökhéj a kertben

agrarszektor.hu
Míg a banán héjának a kertészkedés során való felhasználásáról szóló cikkekkel lassan Dunát lehet rekeszteni, annál kevesebb szó esik a kevésbé egzotikus és hivalkodó sütőtökről. Pedig ennek a zöldségnek a héja is kész kincs lehet a kertészek számára! A talaj gazdagításától kezdve egészen a kártevők elleni védekezésig több különböző módon lehet felhasználni, ráadásul a nagy őszi sütőtökszezonban gyakorlatilag folyamatosan kéznél is van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár sokan egyszerűen csak kidobják, a sütőtök héja valójában többféleképpen is felhasználható a kertben. Felhasználható a talaj javítására és a kártevők távoltartására, de akár mulcsként is megállja a helyét. A benne rejlő tápanyagoknak köszönhetően pedig felveszi a versenyt az elmúlt időszak sztárjával, a banánhéjjal is - olvasható a Balcony Garden Web oldalán.

1. Kiválóan használható műtrágyának

A sütőtök héja a banánhéjhoz hasonlóan káliumban (K) gazdag, 100 grammonként körülbelül 550 milligramm káliumot tartalmaz. A kálium pedig létfontosságú a növények egészségéhez, mivel elősegíti a virág- és gyümölcsfejlődést, javítja a szárazsággal szembeni ellenálló képességet, és fokozza a növények általános életerejét. A komposztált sütőtökhéj kerti talajba való keverése jelentősen növelheti az olyan növények gyümölcstermését, mint a paradicsom, a paprika és a sütőtök, de jótékony hatással lehet az olyan virágzó növények számára is, mint a rózsa és a hibiszkusz, mivel biztosítja a virágzás bőségét.

A tökhéj műtrágyaként való alkalmazásokhoz azt kisebb darabokra kell vágni, ezzel is felgyorsítva a bomlási folyamatot. Növényenként 2-3 maréknyit héjdarabra van szükség. Egy másik megoldás lehet a tökhéj alapos kiszárítása után annak porrá őrlése, majd vízzel való elkeverése. 4 literenként 2-4 evőkanálnyi porra van szükség, és a folyadékot 24 órányi állás után le kell szűrni. Az így kapott folyadék tápanyagokban gazdag trágyaként használható a növények számára, amely olyan alapvető tápanyagokat biztosít, mint a kálium és a foszfor. Az egészségesebb növekedés érdekében érdemes 2-4 hetente alkalmazni ezt a tökhéjtrágyát növényeinél. Alternatív megoldásként egy evőkanálnyi port is eloszlathat a növények tövében.

2. Támogatja a gyökérfejlődést

Bár a kálium a kiemelkedő tápanyag, a sütőtökhéj a gyökérfejlődéshez nélkülözhetetlen foszfort (P) is tartalmaz, 100 grammonként körülbelül 20 milligrammot. A tökhéj tehát természetes foszforforrást biztosít, amely elősegíti a különböző növények, köztük a szobanövények, zöldségek, egynyári és évelő növények erős gyökérrendszerét. Az alkalmazás ugyanaz, mint fentebb.

3. A talaj dúsítása és kondicionálása

A sütőtök héja emellett gazdag kulcsfontosságú makro- és mikrotápanyagokban is, a kálium és a foszfor mellett meg kell említeni a magnéziumot is. Ezek a tápanyagok hozzájárulnak a talajprofil dúsításához, ezáltal termékenyebbé és a növények növekedésének kedvezőbbé teszik azt. A tökhéj bomlása javíthatja a talaj fizikai tulajdonságait. A tömörödött, nehezen megmunkálható talajt morzsalékosabb, jobban megmunkálható közeggé alakíthatja át. A tökhéjból származó szerves anyag segít a talajrészecskéket aggregátumokba kötni, javítva ezzel a talaj szerkezetét. A jobb talajszerkezet növeli a pórustér nagyságát, ami jobb levegő- és vízszivárgási arányt eredményez. A talaj dúsításához a tökhéjakat hagyni kell 1-2 napig a napon száradni, amíg törékennyé nem válnak. Ha megszáradtak, turmixgépben vagy konyhai robotgépben meg kell őrölni a héjakat. Az így kapott porból növényenként 2-4 evőkanálnyit kell a talajba keverni 8-10 hetente.

4. Kártevő-riasztás és betegségekkel szembeni ellenálló képesség

A sütőtök héja olyan vegyületeket tartalmaz, mint a cucurbitacin, amelyek természetes riasztóként működhetnek bizonyos kerti kártevőkkel szemben. Ha az ember komposztált tökhéjat helyez a növények töve köré, azzal elriaszthatók az olyan kártevők, mint például a levéltetvek, az uborkabogarak és a tökbogarak, de távol lehet vele tartani a növényektől a hangyákat és a csigákat is. Egyes kertészek emellett úgy vélik, hogy a sütőtökhéjban található cucurbitacin vegyületek hozzájárulhatnak a közeli növények betegségekkel szembeni ellenálló képességéhez.

5. Fenntartható kertészeti gyakorlatok

A tökhéj kerti trágyaként való használata csökkenti a konyhai hulladékot és csökkenti a kémiai műtrágyák szükségességét, elősegítve a környezetbarát kertészeti törekvéseket. A sütőtök héja felhasználható mulcsként, amivel segíteni lehet a talaj nedvességének megtartásában, de a gyomok növekedése is gtátolható ezáltal. Fontos azonban, hogy az ilyen jellegű felhasználás során a tökhéjnak nem szabad érintkeznie a növények szárával, a rothadást elkerülendő. A gerinctelenek közül a földigiliszták azonban kifejezetten szeretik a tökhéjat, így az remek kiegészítője a vermikomposztáló rendszereknek. A tökhéj segítségével kiváló minőségű, tápanyagokban gazdag gilisztaürüléket lehet termelni.

Következtetés

A sütőtökhéj, amelyet az ember gyakran megszokásból a komposztládába, vagy a kukába dob, valójában számos, a növények számára hasznos tápanyagot tartalmaz, ráadásul az egyes kerti kártevők elleni védekezésben is szerepet játszhat. Aki a sütőtök héját beépíti a kertészeti gyakorlataiba, az nemcsak a talaját gazdagítja, hanem egészségesebb növényeknek, nagyobb terméshozamnak és környezettudatosabb kertnek is örülhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?