Küszöbön a megegyezés az ukrán-lengyel vitában?

Küszöbön a megegyezés az ukrán-lengyel vitában?

agrarszektor.hu
A lengyel mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy az Ukrajnával folytatott tárgyalások jó úton haladnak, mivel mindkét ország próbálja megoldani a Lengyelország által a lengyel gabonaimportra kivetett tilalom miatti vitát. Ukrajna ugyanakkor garanciákat szeretne arra nézve, hogy hasonló viták a jövőben nem fordulhatnak elő.

Ukrajna és Lengyelország szövetségesek, de a kapcsolatok megromlottak, mióta ez utóbbi, valamint Magyarország és Szlovákia úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a tilalmat, amelyet azért vezettek be, hogy megvédjék a gazdákat az Ukrajnából származó gabona- és élelmiszerimport megugrásától Oroszország tavalyi inváziója után. A lengyel kormányra ráadásul a szélsőjobboldal részéről is nyomás nehezedik, hogy az október 15-i választások előtt keményebb álláspontot képviseljen Ukrajnával kapcsolatban - írta meg a Reuters.

Örülök, hogy a jövőről beszélünk, hogy a jövőre vonatkozó mechanizmusokat építünk ki, és csillapítunk bizonyos érzelmeket, amelyek nem tettek jó szolgálatot, és ez valószínűleg jó irány

- mondta Robert Telus lengyel miniszter a Mykola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszterrel folytatott online megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közölte, hogy a két miniszter egy héten belül további tárgyalásokat fog folytatni az ukránok által javasolt engedélyezési eljárásról. Ukrajna javaslata a kukorica, a repcemag, a napraforgómag és a búza kiviteli engedélyének bevezetését foglalja magában, amelyet öt szomszédos közép-európai országba, az Európai Unió tagállamaiba irányuló exportra szánnak. A javaslat értelmében Ukrajna az importáló országokkal egyeztetne a termékek listájáról és mennyiségéről. Az országok maguk döntenék el, hogy készek-e elfogadni ezeket az árukat.

Lengyelország mindeközben azt akarja elérni, hogy Ukrajna vonja vissza a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) a tilalmak miatt benyújtott panaszát. Tarasz Kacska, az ukrán gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettes, aki a Lengyelországgal folytatott legutóbbi tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, később azt mondta, hogy Ukrajna garanciákat remél arra, hogy a gabonaimportra vonatkozó, ilyen jellegű korlátozások többet nem ismétlődnek meg.

Csak akkor fogjuk hivatalosan bejelenteni az egész világnak, hogy ez a vita véget ért

- jelentette ki Tarasz Kacska.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 2. 14:01