Súlyos bírság járhat ezért a magyar udvarokban: sokan nem tudják, de ez tilos

Súlyos bírság járhat ezért a magyar udvarokban: sokan nem tudják, de ez tilos

agrarszektor.hu
Ősszel a favágások száma is megnövekszik, ugyanakkor nagyon fontos, hogy bízzunk a feladatot szakemberre! Egy kisebb méretű fát már 8-20 ezer forintért kivágnak az embernek, a közepes méretűkért viszont már 40-60 ezer forintot is elkérhetnek, az extra méretekért pedig akár 100 forint felett is el lehet kérni. A hozzáértők szerint azt is érdemes mindenkinek szem előtt tartania, a fák nem egy év alatt mennek tönkre, ezért leginkább nem elhanyagolni és félni kell tőlük, hanem gondozni őket, és nem kivágatni azokat. Továbbá ki kell emelni azt is, hogy kóklereket se alkalmazzunk!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fontos tisztázni, hogy lakott területen a fák kivágásának árát alapvetően két tényező befolyásolja. Az egyik a fa mérete, törzsének átmérője, magassága, a másik pedig, hogy milyen minőségű a lombkorona alatti terület. Ez utóbbi azért fontos, mert nem mindegy például, hogy a fa alatt egy üres mező található vagy például egy családi ház egy része, esetleg valamilyen melléképület, kerítés. Mindezek ugyanis nagyban befolyásolják, hogyan tud dolgozni a favágó - írja a Pénzcentrum

EZ IS ÉRDEKELHET

A  klasszikus láncfűrészes vágás esetén egy kisebb fa kivágása 10-20 ezer forintból kijöhet, ám egy közepes fa már valahol 50-60 ezer forint között mozog, míg a nagy és extra méretű fűk már bőven 100 ezer forint feletti tétel minősülnek. Több helyen viszont az alpintechnikás favágás alapvetően magasabb árkategóriába esik. Ezek a szolgáltatások sok helyen 35 ezer forinttól indulnak. Fontos azt is kiemelni, hogy a legtöbb hazai szakember internetes árai inkább csak irányadó összegek, ugyanis magából a szakmából fakadóan sok nehezítő körülmény derülhet ki a terepszemle során, amik módosíthatják az eredeti árakat. Árajánlatot pedig 2-3 szakembertől is érdemes kikérni. 

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy senki se dolgoztasson kóklerekkel, noha velük szép számmal találkozhatunk. Kevesen tudják, de a lakott területen belüli fakivágás ugyanis komoly dolog, csak rendkívül jól felkészült szakember végezhet legálisan ilyen tevékenységet Magyarországon. Először is, az illetőnek rendelkeznie kell fakitermelői bizonyítvánnyal, és a fakitermelésben eltöltött munkaidővel, ezután meg kell szerezni a lakott területi fakitermelői engedélyt, valamint az ipari alpinista végzettséget. Ezek nélkül a bizonyítványok nélkül senkit se fogadjunk fel fát kivágni a kertünkből, telkünkről, mert annak komoly baj lehet a vége

- írja a lap. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?