Aggódnak a szlovén gazdák az ukrán gabona miatt: ennek nem lesz jó vége

Aggódnak a szlovén gazdák az ukrán gabona miatt: ennek nem lesz jó vége

MTI
A szlovén gazdák és szövetkezetek képviselői aggodalmukat fejezték ki az importált ukrán búza és liszt miatt, amelyet Szlovéniában nagyon alacsony áron értékesítenek - írták a helyi lapok pénteken. Franc Kücan, a Szlovén Gazdák Szakszervezetének alelnöke elmondta, hogy a gazdák és a szövetkezetek aggódnak az ukrán búza behozatala miatt, amelyet tonnánként 170 euróért értékesítenek.

Bírálta az Európai Bizottságot, amiért "hagyja, hogy Ukrajna szabadon mozogjon az európai piacokon 20 millió tonna búzájával". A szlovén gazdák és szövetkezetek hét közepén tartott találkozóján, amelyen a Mezőgazdasági és Erdészeti Kamara tagjai is részt vettek, szóba került egy ukrán cég, amely 360-370 eurós tonnánkénti áron kínál búzalisztet, ami a gazdák képviselői szerint "aláássa a szlovén piacot". Az említett vállalat szlovén malmoknak és más potenciális vásárlóknak szlovén márkajelzéssel ellátott csomagolásban kínálja a lisztet. A résztvevők arra kérték a mezőgazdasági, erdészeti és élelmezésügyi minisztériumot, hogy ellenőrizze,  megfelel-e a kínált ukrán búza és liszt az uniós előírásoknak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Felszólították Irena Sinko minisztert, gondoskodjon arról, hogy Szlovénia megőrizze azt a 28 000 hektárnyi földterületet, ahol búzát termesztenek, továbbá közvetlen kifizetéseket várnak a felvásárlási ár (220 euró) és a termelési költségek (285 euró) közötti különbség kompenzálására. A gazdák arra is figyelmeztettek, hogy az idei árpa- és búzatermés nagyon gyenge lesz. A becslések szerint a szlovén gazdák átlagosan 3,5-5,5 tonna árpát takarítanak be hektáronként, a felvásárlási ár jelenleg 130 euró tonnánként.

Ez a termelési költségnek csupán a 60 százaléka. Ez nagyon aggasztó, mivel az idei termelés a magasabb műtrágyaárak miatt még drágább, mint a tavalyi

- mondta Kücan.

A búza esetében sem voltak ideálisak a körülmények. Az elmúlt hetek esőzései lelassították az érést, és megjelentek a kártevők. Bár a Mezőgazdasági Intézet becslése szerint az átlagtermés mintegy hat tonna lesz hektáronként, Kücan szerint a gazdák  ennél alacsonyabb hozamra számítanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 6. 06:03