Váratlan dolog történt az olasz cseresznyével: ennek sok termelő örülhet

Váratlan dolog történt az olasz cseresznyével: ennek sok termelő örülhet

agrarszektor.hu
Egyelőre elégedettek az idei évvel az olasz cseresznyetermesztők. A májusban hullott sok csapadék csak a korai fajtákban okozott károkat, a középérésű fajtáknál nagyobb átmérőt eredményezett. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Verona környéke régóta meghatározónak számít az olasz cseresznyetermesztés szempontjából. Az idei szezonról Bragantini Marco (Cherry Passion) és Stefano Pezzo valamint Alessio Costa (LC Fruit, Monteforte D'Alpone) adott rögtönzött helyzetképet - írta meg a FruitVeB. Mindegyikük meglehetősen pozitív képet adott a mostani szezonról: a termelők jelenleg teljes erővel a betakarításra koncentrálnak a legfontosabb helyi fajta, a Mora di Verona esetében. A szakértők szerint a gyümölcsök esztétikailag is jól néznek ki, és nagyon jó az ízük, annak ellenére, hogy az időjárás eddig nem volt a legkegyesebb a termesztőkhöz. Mint mondták,

a Mora di Verona cseresznyét markánsan édes íz jellemzi, sokkal édesebb, mint a többi hasonló időpontban érő fajta, ez pedig ellensúlyozza a közepes gyümölcsátmérőt. A szüret még pár napig folytatódik, és ha az időjárás az előrejelzéseknek megfelelően jó marad, biztosak vagyunk benne, hogy mind a terméssel, mind az értékesítéssel elégedettek leszünk.

Jelenleg még a Mora di Verona mellett a Ferrovia betakarítása is folyamatban van, de megkezdődött az első Kordia betakarítása is, és hamarosan a Regina következik. Alessio Costa szerint a májusban mindenekelőtt a heves esőzések miatt szenvedtek a termelők, a csapadék a korai fajták nagy részét megrongálta, de ez szerencsére a teljes termelésnek csak 10%-át tette ki. Minden rosszban van valami jó, így a középkésői cseresznyefajtáknak kifejezetten jót tett a bőséges esőzés. Ezért Idén sokkal nagyobb gyümölcsátmérőkre számítanak, mint az aszályos tavalyi évben.

Az értékesítés egyelőre jól megy, és igaz ugyan, hogy a termés mennyisége nem éri el a tavalyi volument, sőt, a kereslet meg is haladja a rendelkezésre álló mennyiséget, de ez a piaci helyzet az árak megduplázódását eredményezte. Sokkal kevesebb gyümölcs érkezik ugyanis Pugliából és Emilia-Romagnából, de Spanyolországból is, az ezeken a területeken uralkodó kedvezőtlen időjárás miatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?